«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Οι πολλοί διαφορετικοί τύποι εγκλήματος λευκού κολάρου


Το έγκλημα του λευκού γιακά ήταν ένας όρος που εμφανίστηκε το 1939 που περιγράφει εγκλήματα με οικονομικά κίνητρα και χαρακτηρίστηκε ως δόλιο. Ουσιαστικά, τα εγκλήματα του λευκού κολάρου έχουν να κάνουν με την παράνομη πράξη διατήρησης ή απόκτησης χρημάτων με δόλιους και δόλιους τρόπους. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, αυτά τα εγκλήματα με κίνητρο τα χρήματα μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φυλακή από οπουδήποτε από μερικούς μήνες έως και πάνω από εκατό χρόνια. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) παρακολουθεί και εντοπίζει εγκληματίες υψηλού προφίλ για να αποτρέψει μεγάλη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι εγκλημάτων λευκού γιακά;

Για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση εν συντομία, υπάρχουν πολλά.


Ρίξτε μια ματιά παρακάτω στους πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκλημάτων λευκού γιακά για τα οποία κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί επειδή προσπάθησε να κερδίσει δισεκατομμύρια μέσω απάτης και απάτης.

  • Ξέπλυμα μαύρου χρήματος
  • Φοροδιαφυγή
  • Απάτη χρεοκοπίας
  • Υπεξαίρεση
  • Εταιρική απάτη
  • Απάτη μέσω τηλεφώνου και τηλεμάρκετινγκ
  • Παραχάραξη
  • Δωροδοκία
  • Ασφαλιστική απάτη
  • Κυβερνητική απάτη
  • Απάτη στον τομέα της υγείας
  • Απάτη χρεογράφων
  • Δημόσια διαφθορά
  • Κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας/πειρατεία
  • Διαπραγμάτευση εμπιστευτικών πληροφοριών
  • Απάτη αλληλογραφίας
  • Αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις
  • Απάτη πιστωτικής κάρτας

Ένα μέρος αυτών των εγκλημάτων έχουν υψηλή προτεραιότητα από το FBI, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά συστήματα του έθνους και ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους εγκλημάτων λευκού κολάρου και πώς κάποιος μπορεί να βρεθεί να εκτίει χρόνο επειδή προσπαθεί να αποκομίσει κέρδος από παράνομες εισπράξεις.


Σχετίζεται με: Γιατί είναι σημαντική η νομοθεσία περί εγκλήματος στον κυβερνοχώρο;

Εταιρική Απάτη

Όσον αφορά τους τύπους εγκλημάτων λευκού γιακά, αυτό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους FBI. Η εταιρική απάτη συνεπάγεται τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους επενδυτές και στην οικονομία των ΗΠΑ προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επενδυτές. Ο λόγος που το FBI επιδιώκει την πλειονότητα των εγκλημάτων εταιρικής απάτης είναι επειδή αυτό το έγκλημα του λευκού κολάρου θα μπορούσε να κοστίσει σε ανθρώπους ή εταιρείες εκατοντάδες χιλιάδες έως δισεκατομμύρια δολάρια. Τα εγκλήματα εταιρικής απάτης περιλαμβάνουν διάφορα πράγματα, όπως χειραγώγηση οικονομικών δεδομένων και τιμές μετοχών.

Αποτελούμενη από πολύπλοκα συστήματα, η εταιρική απάτη είναι δύσκολο να εντοπιστεί και πολλά από τα χρήματα που κερδίζονται από την εταιρεία ή τα άτομα που διαπράττουν απάτη δεν μπορούν να ανακτηθούν λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος. ο Enron Το σκάνδαλο ήταν ένα από τα πιο διαβόητα σχέδια εταιρικής απάτης στην ιστορία. Το FBI δημιούργησε μια ολόκληρη ομάδα εργασίας για να διερευνήσει το μοναδικό θέμα που αφορούσε λογιστικά συστήματα και υπερεκτίμηση περιουσιακών στοιχείων με χιλιάδες κουτιά που φυλάσσονταν σε αποδεικτικά στοιχεία και περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια κατασχέθηκαν. Το σκάνδαλο της Enron είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς η εταιρική απάτη θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των ΗΠΑ και μπορεί να είναι μια θανατηφόρα επιθυμία για τις εταιρείες.
Ξέπλυμα Χρήματος

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ένα έγκλημα του λευκού γιακά στο οποίο οι εγκληματίες παίρνουν παράνομα κέρδη και συγκαλύπτουν και φιλτράρουν τα έσοδα για να τα κάνουν να φαίνονται σαν να προέρχονται από νόμιμη πηγή. Με απλά λόγια, αν έχετε ακούσει ποτέ για τη φράση «βρώμικα χρήματα», αυτή αναφέρεται σε χρήματα που δεν αποκτώνται νόμιμα και ο στόχος ενός ξεπλύματος χρήματος είναι να κάνει τα χρήματα «καθαρά» ή νόμιμα μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας οικονομικών συναλλαγών .

Μερικά παραδείγματα εγκλημάτων που περιλαμβάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος περιλαμβάνουν:

  • Διακίνηση ναρκωτικών
  • ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ σαρκος
  • Απάτη υγειονομικής περίθαλψης
  • Χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
  • Διεθνής και δημόσια διαφθορά
  • Σύνθετα οικονομικά εγκλήματα

Οι πιθανές επιπτώσεις του ξεπλύματος χρήματος περιλαμβάνουν τη στρέβλωση των διεθνών ροών κεφαλαίων και την αποθάρρυνση των ξένων επενδύσεων. Προκειμένου να ξεπλύνουν χρήματα, οι δράστες έχουν συνήθως μια επιχείρηση ή μια εταιρεία όπως ακίνητα, διεθνές εμπόριο ή πολύτιμα μέταλλα για να συγκαλύψουν τα παράνομα έσοδα τους και πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία 3 βημάτων για να το κάνουν να φαίνεται νόμιμο.

Το πρώτο βήμα ονομάζεται «τοποθέτηση». Η τοποθέτηση αναφέρεται στην εισαγωγή των παράνομων κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το δεύτερο βήμα είναι το «layering» που είναι ο διαχωρισμός των κεφαλαίων από την αρχική τους πηγή για να δημιουργηθεί μια περίπλοκη διαδρομή οικονομικών συναλλαγών που δεν μπορεί να ακολουθηθεί εύκολα. Το τελευταίο βήμα ονομάζεται «ολοκλήρωση». Το Integration επιστρέφει τα παράνομα έσοδα στον εγκληματία μέσω φαινομενικά νόμιμων πηγών, ώστε να μην πιαστούν χρησιμοποιώντας βρώμικα χρήματα. Το 1970, το Νόμος περί τραπεζικού απορρήτου δημιουργήθηκε ως ένα από τα πρώτα βήματα που έγιναν για τον εντοπισμό και την καταγραφή του όγκου και της κίνησης των νομισμάτων και των νομισματικών μέσων. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο νόμος για τον έλεγχο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του 1986 θα καθιέρωσε το ξέπλυμα χρήματος ως ομοσπονδιακό έγκλημα.

Απάτη τηλεφωνικού και τηλεμάρκετινγκ

Απάτη μέσω τηλεφώνου και τηλεμάρκετινγκ είναι μια πολύ κοινή απάτη που στοχεύει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αυτό το έγκλημα αναφέρεται σε προγράμματα όπου ένας εγκληματίας έρχεται σε επαφή με τα θύματα μέσω τηλεφώνου και επιχειρεί να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία ταυτότητας ή πιστωτικής κάρτας κάποιου. Πολλά από αυτά τα προγράμματα έρχονται σε επαφή με ευάλωτα άτομα, όπως ηλικιωμένους ή φτωχούς, για να τους ξεγελάσουν ώστε να τους δώσουν χρήματα ή πληροφορίες για οικονομικά οφέλη.

Τα κοινά προγράμματα τηλεμάρκετινγκ περιλαμβάνουν εγκληματίες που αυτοπροσδιορίζονται ως νόμιμη επιχείρηση που αναζητά προσωπικές πληροφορίες. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα αυτού, ειδικά κατά τη διάρκεια της φορολογίας, είναι ότι οι εγκληματίες θα παρουσιαστούν ως η εφορία σε μια προσπάθεια να πείσουν το θύμα να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής του, για να διαπράξει κλοπή ταυτότητας που σχετίζεται με φόρους. Το IRS παρέχει α οδηγός φορολογουμένων στην κλοπή ταυτότητας για να βοηθήσουν άτομα που μπορεί να υποψιάζονται ότι γίνονται στόχος απάτης. Αυτό χαρακτηρίζεται ως έγκλημα του λευκού γιακά, επειδή περιλαμβάνει εγκληματίες που εξαπατούν και διαπράττουν απάτη για να βγάλουν χρήματα.

Απάτη σε τίτλους και εμπορεύματα

Αυτό το είδος εγκλήματος του λευκού γιακά διαπράττεται με παραποίηση πληροφοριών για οικονομικό όφελος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι απάτης επί τίτλων και εμπορευμάτων, όπως η επενδυτική απάτη, τα συστήματα Ponzi, τα συστήματα πυραμίδας, η κύρια απάτη από επενδύσεις τραπεζών και η απάτη σε προγράμματα συναλλαγών. Αυτά τα εγκλήματα, ειδικά σε συστήματα Ponzi και πυραμίδες, συνήθως περιλαμβάνουν τη στρατολόγηση πελατών ή πελατών που πρέπει να επενδύσουν χρήματα σε μια επιχείρηση ή εταιρεία και η πληρωμή αυτή χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την πληρωμή ήδη υπαρχόντων επενδυτών.

Μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις απάτης σε χρεόγραφα και εμπορεύματα διαπράχθηκε από Τσαρλς Πόντσι, ο οποίος ήταν απατεώνας που έβγαζε πάνω από 200.000 $ την ημέρα μέσω μιας απάτης επένδυσης με κουπόνια αλληλογραφίας τη δεκαετία του 1920. Όταν οι νέοι επενδυτές σταματούν να έρχονται, αυτού του είδους τα προγράμματα καταρρέουν λόγω της έλλειψης χρημάτων που εισρέουν στην εταιρεία. Πολλά εγκλήματα απάτης σε χρεόγραφα και εμπορεύματα περιλαμβάνουν μια στρατηγική «χαμηλού κινδύνου υψηλής ανταμοιβής» για να δελεάσουν τους πελάτες να επενδύσουν σε εταιρείες που επωφελούνται από παράνομα έσοδα.

Φοροδιαφυγή

Φοροδιαφυγή είναι ένα έγκλημα του λευκού γιακά όπου ένα άτομο ή μια εταιρεία παραποιεί το εισόδημά του στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) για οικονομικό όφελος. Για να το θέσω απλά, η φοροδιαφυγή είναι η παράνομη παραποίηση πληροφοριών για την αποφυγή πληρωμής φόρων ή για τη λήψη υψηλότερης φορολογικής δήλωσης. Αυτό περιλαμβάνει ενέργειες όπως η σκόπιμη απόκρυψη πηγών εισοδήματος ή η σκόπιμη πραγματοποίηση τροποποιημένων εγγραφών στα φορολογικά έντυπα. Ο λόγος που η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα του λευκού κολάρου είναι επειδή εξαπατά χρήματα από την κυβέρνηση για το οικονομικό όφελος μιας εταιρείας ή ενός ατόμου.

Το IRS παρέχει α εγχειρίδιο φορολογικών εγκλημάτων που αναφέρει τα δύο διαφορετικά είδη φοροδιαφυγής. Στην ενότητα 7201 του εγχειριδίου, ένα αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι η εσκεμμένη απόπειρα αποφυγής ή μη επιβολής φόρου και το άλλο είναι η εσκεμμένη απόπειρα φοροδιαφυγής ή μη καταβολής φόρων. Οι δράστες τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα και έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν χρόνια φυλάκισης ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος.

Δημόσια Διαφθορά

Μαζί με την εταιρική απάτη, Δημόσια Διαφθορά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τις ποινικές έρευνες με τις περισσότερες προτεραιότητες του FBI. Τα δημόσια εγκλήματα διαφθοράς είναι μεγάλης σημασίας διότι αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. τόσο σημαντικό που κοστίζει στο κοινό και στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δισεκατομμύρια ετησίως. Αυτό το έγκλημα του λευκού γιακά ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με παράνομες ενέργειες τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών αξιωματούχων.

Η δημόσια διαφθορά μπορεί να παρατηρηθεί με διάφορες μορφές, όπως η εκλογική απάτη, το περιβαλλοντικό έγκλημα και θέματα που αφορούν προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και τις ομοσπονδιακές προμήθειες. Η Διεθνής Μονάδα Διαφθοράς (ICU) δημιουργήθηκε από το FBI για τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τη δημόσια διαφθορά. Εν ολίγοις, το FBI προστατεύει το κοινό και την κυβέρνηση του έθνους μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που παρακολουθούν και καταπολεμούν παράνομες ή δόλιες ενέργειες που γίνονται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθεί μια λίστα με 3 διαβόητα εγκλήματα λευκού γιακά που διαπράχθηκαν και έγιναν πρωτοσέλιδα:

Μπέρνι Μάντοφ: Ένας απατεώνας που διηύθυνε ένα σχέδιο Ponzi που κόστισε σε χιλιάδες επενδυτές δισεκατομμύρια δολάρια

Tyco International: Μια μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που διέπραξε απάτη και κέρδισε εκατομμύρια σε παράνομα έσοδα.

Σκάνδαλο Instock Trading: Συμμετείχαν άτομα, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Martha Stewart, που πουλούσαν μεγάλες ποσότητες μετοχών της εταιρείας μόλις μια ημέρα πριν από την αποδοκιμασία της FDA για ένα φάρμακο για τον καρκίνο.

Τελικές Σκέψεις – Τύποι Εγκλήματος Λευκού Γιακά

Ο όρος «White-collar» αναφέρεται σε εργαζόμενους σε επαγγελματικά γραφεία, όπως κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρήσεις και εταιρείες. Ο όρος επινοήθηκε από Αμερικανό συγγραφέα Άπτον Σινκλέρ γιατί οι επιχειρηματίες στη δεκαετία του 1930 συνήθως έπρεπε να φορούν πουκάμισα με λευκό γιακά στις δουλειές τους. Ο όρος εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα και λόγω της φύσης των επιχειρήσεων και των εταιρειών που χειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, τα εγκλήματα λευκού κολάρου σημειώνονται ψηλά στο ραντάρ του FBI για ποινικές έρευνες προκειμένου να προστατευθούν τα νομισματικά περιουσιακά στοιχεία του κοινού, η οικονομία των ΗΠΑ. και εθνική ασφάλεια.

Ένας ανεξάρτητος συγγραφέας και εκπαιδευτικός με αγάπη για την έρευνα και τη συγγραφή για οτιδήποτε και όλα τα πράγματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. Εξειδίκευση σε θέματα ιστορίας και περιβάλλοντος με στόχο τη συγγραφή συναρπαστικών έργων που συναρπάζουν το κοινό μου.

Πηγές:

Arthur, A. (2008, 13 Φεβρουαρίου). Άπτον Σινκλέρ. Οι Νιου Γιορκ Ταιμς. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/ref/timestopics/topics_uptonsinclair.html?scp=1&sq=the%2520jungle&st=cse

Νομική Σχολή Cornell. (ν). Απάτη μέσω τηλεφώνου και τηλεμάρκετινγκ. Ινστιτούτο Νομικών Πληροφοριών. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.law.cornell.edu/wex/phone_and_telemarketing_fraud

Νομική Σχολή Cornell. (ν). Φοροδιαφυγή. Ινστιτούτο Νομικών Πληροφοριών. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.law.cornell.edu/wex/tax_evasion

Cronin, EF (2009). Εγχειρίδιο Φορολογικών Εγκλημάτων. Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.irs.gov/pub/irs-utl/tax_crimes_handbook.pdf

FBI. (2016, 18 Μαΐου). Enron. FBI. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.fbi.gov/history/famous-cases/enron

FBI. (2016, 3 Μαΐου). Δημόσια Διαφθορά. FBI. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.fbi.gov/investigate/public-corruption

FBI. (2016, 3 Μαΐου). Έγκλημα Λευκού Γιακά. FBI. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.fbi.gov/investigate/white-collar-crime

5 πιο συνηθισμένα εγκλήματα λευκού κολάρου. Northcentral University. (2018, 22 Οκτωβρίου). Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.ncu.edu/blog/5-most-common-white-collar-crimes#gref

Οδηγός φορολογουμένων για κλοπή ταυτότητας. Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων. (ν). Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.irs.gov/newsroom/taxpayer-guide-to-identity-theft

Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ FinCEN. (ν). Ιστορία των νόμων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022, από https://www.fincen.gov/history-anti-money-laundering-laws

https://curiw.com/

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"