«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΌΛΑ ΗΤΑΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Rand Corporation

OBJECTIVE ANALYSIS. EFFECTIVE SOLUTIONS – Μετάφραση: «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΉ ΑΝΆΛΥΣΗ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ»

του Manlio Dinucci

Επιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Κατσέας

Αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα πολύ οδυνηρά γεγονότα, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ρωσική πρωτοβουλία, ακόμα και αν η Ρωσία πήρε την πρωτοβουλία στις μάχες παρακάμπτοντας τις ουκρανικές δυνάμεις που ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. 

Είχε προγραμματιστεί από το 2019 όπως αποδεικνύεται από το σχέδιο της Rand Corporation που παρουσιάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 5 Σεπτεμβρίου 2019

Το στρατηγικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας εκπονήθηκε πριν από τρία χρόνια από τη Rand Corporation (il manifesto, Rand Corp: how to down down Russia, 21 Μαΐου 2019). Η Rand Corporation, με έδρα στην Ουάσιγκτον, είναι «ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός που αναπτύσσει λύσεις σε προκλήσεις πολιτικής»: έχει έναν στρατό 1.800 ερευνητών και άλλων ειδικών που στρατολογούνται από 50 χώρες, οι οποίοι μιλούν 75 γλώσσες, κατανεμημένοι σε γραφεία και άλλα κεντρικά γραφεία στη Βόρια Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Περσικό Κόλπο. Το προσωπικό της US Rand ζει και εργάζεται σε περισσότερες από 25 χώρες. Η Rand Corporation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μη κερδοσκοπικός, μη κρατικός οργανισμός», χρηματοδοτείται επίσημα από το Πεντάγωνο, τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, τις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας (CIA και άλλους), από υπηρεσίες σε άλλες χώρες και ισχυρές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Rand Corp. Καυχιέται ότι βοήθησε στην ανάπτυξη της στρατηγικής που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν νικήτριες από τον Ψυχρό Πόλεμο, αναγκάζοντας τη Σοβιετική Ένωση να καταναλώσει τους δικούς της πόρους στην εξαντλητική στρατιωτική αντιπαράθεση. Από αυτό το μοντέλο εμπνεύστηκε το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε το 2019: «Υπερέκταση και ανισορροπία της Ρωσίας» δηλαδή: αναγκάζοντας τον αντίπαλο να επεκταθεί υπερβολικά για να τον αποσταθεροποιήσει και να τον ρίξει κάτω. Αυτές είναι οι κύριες γραμμές επίθεσης που εντοπίζονται στο σχέδιο της Rand, στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια.

Πάνω απ’ όλα, -το σχέδιο καθορίζει ότι -η Ρωσία πρέπει να δεχθεί επίθεση στην πιο ευάλωτη πλευρά της, αυτή της οικονομίας της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου: για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις και, ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου να βεβαιωθεί ότι η Ευρώπη θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας το με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τις εσωτερικές διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα να υπονομεύσουμε την εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό. 

Στον στρατιωτικό τομέα, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δυνάμεις τους σε αντιρωσικές κινήσεις. Οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν υψηλές πιθανότητες επιτυχίας και υψηλά κέρδη, με μέτριους κινδύνους, επενδύοντας κυρίως σε στρατηγικά βομβαρδιστικά και πυραύλους επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που στρέφονται κατά της Ρωσίας. Η ανάπτυξη νέων πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς που στοχεύουν τη Ρωσία στην Ευρώπη τους δίνει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά ενέχει επίσης μεγάλους κινδύνους. Με τη βαθμονόμηση κάθε επιλογής για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα- συμπεραίνει το Rand -η Ρωσία θα καταλήξει να πληρώσει το υψηλότερο τίμημα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά οι Η.Π.Α και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλους πόρους αφαιρώντας τους από άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με αυτήν τη στρατηγική -προέβλεπε το σχέδιο της Rand Corporation για το 2019 -«η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα εκμεταλλευόταν τη μεγαλύτερη εξωτερική ευπάθεια της Ρωσίας, αλλά οποιαδήποτε αύξηση των όπλων και των στρατιωτικών συμβουλών που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα πρέπει να βαθμονομηθεί προσεκτικά προκειμένου να προκληθεί αυξημένο κόστος για τη Ρωσία χωρίς να προκληθεί μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση στην οποία η Ρωσία, λόγω της εγγύτητας, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα». 

Ακριβώς εδώ -σε αυτό που η Rand Corporation αποκάλεσε «το μεγαλύτερο σημείο εξωτερικής ευπάθειας της Ρωσίας» που μπορεί να εκμεταλλευτεί εξοπλίζοντας την Ουκρανία με τρόπο «βαθμονομημένο για να αυξήσει το κόστος για τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση»- συνέβη με τη ρήξη. Πιεσμένη στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό βραχίονα που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σφίγγουν όλο και περισσότερο, αγνοώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και προτάσεις για διαπραγματεύσεις της Μόσχα, η Ρωσία αντέδρασε με τη στρατιωτική επιχείρηση που κατέστρεψε στην Ουκρανία περισσότερους από 2.000 στρατιωτικούς σχηματισμούς που κατασκευάστηκαν και ελέγχονταν στην πραγματικότητα όχι από τους κυβερνώντες του Κιέβου αλλά από τις εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο που ανέφερε το σχέδιο της Rand Corporation πριν από τρία χρόνια τελείωνε με τα εξής λόγια: «όσον αφορά τις θυσίες και τους κινδύνους το πληρώνουμε όλοι μας».

Εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί το πληρώνουμε τώρα, και θα πληρώνουμε όλο και περισσότερα, αν συνεχίσουμε να θυσιαζόμαστε ως πιόνια στη στρατηγική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.















Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"