«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Το κόστος της σποράς σύννεφων στα ΗΑΕ


Καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση των τεχνητών βροχοπτώσεων, ο υγρός καιρός έχει επιπτώσεις στους κατοίκους

Τα ΗΑΕ δεν ήταν σχεδόν παράδεισος των ηλιοθεραπείας αυτή την άνοιξη. Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ομογενείς έχουν συγκρίνει τον καιρό με αυτόν των πατρίδων τους - βροχή, βροχή και περισσότερη βροχή.

Δύο μήνες ασυνήθιστα υγρών καιρικών συνθηκών στην έρημο χώρα μπορεί να μην χαιρετίστηκαν από όλους, αλλά χαιρετίζονται ως ένα σημαντικό επίτευγμα που αποσκοπεί στη διασφάλιση της πρόσβασης στο νερό — όχι μόνο για την πόση αλλά και για τη βιομηχανία και τον ολοένα και πιο σημαντικό γεωργικό τομέα.

Η ετήσια βροχόπτωση στα ΗΑΕ σπάνια υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά (mm), σε σύγκριση με τα 920mm στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου, 287 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν σε μια περιοχή που καλύπτει το Ντουμπάι και το Αλ Αΐν, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 1977. Το προηγούμενο ρεκόρ για μια περίοδο 24 ωρών ήταν 178,9 χιλιοστά, που καταγράφηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fujairah στις 11 Δεκεμβρίου 1995.

Τα αρχεία έχουν εμπνεύσει τους μετεωρολόγους, οι οποίοι το θεωρούν μεγάλη επιτυχία. 

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας και Σεισμολογίας (NCMS) έχει αυξήσει τη δραστηριότητα σποράς νεφών - την επαναστατική μέθοδο ενίσχυσης των βροχοπτώσεων για τη μείωση της λειψυδρίας σε άγονες χώρες.

Η σπορά σύννεφων περιλαμβάνει ιπτάμενα αεροσκάφη και απελευθέρωση φωτοβολίδων με χλωριούχο κάλιο, χλωριούχο νάτριο και μαγνήσιο.

Η σπορά των νεφών περιλαμβάνει την πτήση ελαφρών αεροσκαφών στη βάση πέντε ή έξι σύννεφων και την απελευθέρωση φωτοβολίδων που περιέχουν χλωριούχο κάλιο, χλωριούχο νάτριο και μαγνήσιο. Το μείγμα ενθαρρύνει τους υδρατμούς στα σύννεφα να σχηματίσουν σταγονίδια αρκετά βαριά για να πέσουν ως βροχή.

Σε θερμές χώρες, όπως τα ΗΑΕ, οι υπάρχουσες σταγόνες νερού είναι συχνά πολύ μικρές για να σχηματίσουν σταγόνες βροχής, αντί να εξατμίζονται πριν φτάσουν στο έδαφος. Με τη σπορά των νεφών, η σωστή βροχή συνήθως πέφτει 20 λεπτά μετά την πυροδότηση των φωτοβολίδων.

Το NCMS των ΗΑΕ πέρυσι είχε έξι πιλότους και έξι αεροσκάφη Beechcraft King Air c90 για τις ασκήσεις σποράς νεφών, οι οποίες ξεκινούν μόλις οι μετεωρολόγοι προβλέψουν συννεφιασμένο καιρό.

Αξιωματούχοι απέδωσαν την αύξηση των επιχειρήσεων φέτος στην ύπαρξη πιο βιώσιμης νεφοκάλυψης στα ΗΑΕ. Ισχυρίζονται ότι, σε αντίθεση με τις υποθέσεις, η σπορά των νεφών δεν παράγει τεχνητή βροχή, απλώς ενισχύει την ποσότητα της βροχής που θα είχε πέσει ούτως ή άλλως.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) προβλέπουν ότι το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει λειψυδρία έως το 2025, ιδιαίτερα σε άνυδρες και ημι-άνυδρες χώρες.

Με έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό που αναμένεται να φτάσει τα 10,4 εκατομμύρια έως το 2020, σε σύγκριση με 9 εκατομμύρια σήμερα, τα ΗΑΕ βρίσκονται υπό πίεση να βρουν πιο οικονομικά αποδοτικούς τρόπους προμήθειας γλυκού νερού από την παραδοσιακή αλλά ακριβή μέθοδο αφαλάτωσης.

Μια τυπική μονάδα αφαλάτωσης μεγάλης κλίμακας που παράγει περίπου 100.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα (αρκετά για να εξυπηρετήσουν περίπου 300.000 άτομα) κοστίζει 100 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αφαλάτωσης (IDA).

Η αφαλάτωση είναι επίσης μια διαρροή ενέργειας, με τα φυτά να καταναλώνουν έως και 200 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) κάθε μέρα, σε σύγκριση με 1kWh ανά κυβικό μέτρο για τις παραδοσιακές μονάδες επεξεργασίας πόσιμου νερού. Η αφαλάτωση έχει επίσης αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της θαλάσσιας ζωής με τη μεταβολή των συγκεντρώσεων αλατιού στα φυσικά ενδιαιτήματα.

Αν και τα συγκριτικά στοιχεία για τη σπορά των νεφών είναι δύσκολο να βρεθούν, ο μετεωρολόγος του NCMS Sufian Farrah δήλωσε στο Arabian Business πέρυσι ότι η αφαλάτωση 1 κυβικού μέτρου νερού από τη θάλασσα κοστίζει περίπου 60 δολάρια, ενώ η ίδια ποσότητα νερού που εξάγεται μέσω της σποράς σύννεφων κοστίζει μόλις 1 δολάριο. Η σπορά σύννεφων έχει ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιεί φυσικά ορυκτά και όχι τεχνητές χημικές ουσίες, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της.

Καθώς τα ΗΑΕ εργάζονται για να αυξήσουν την παροχή γλυκού νερού, οι κάτοικοι μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσουν να φορούν παπούτσια και πλημμυρισμένους δρόμους καθώς η βροχή γίνεται ένα πιο κοινό χαρακτηριστικό του εθνικού κλίματος.

«Προς το παρόν, έχουμε μόνο δύο πηγές νερού στη χώρα: την αφαλάτωση για την απόκτηση γλυκού νερού και το βρόχινο νερό», λέει ο Omar Ahmed Al Yazeedi, διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης και εκπαίδευσης στο NCMS. Δεν υπάρχουν ποτάμια ή άλλες πηγές πόσιμου νερού».

"Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για γλυκό νερό [στα ΗΑΕ] λόγω της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού και των αλλαγών στον τρόπο ζωής που επιβαρύνουν περισσότερο τη ζήτηση νερού.

«Πρέπει να έχουμε το μέγιστο όφελος από οποιαδήποτε πηγή νερού έχουμε, οπότε εξετάζουμε διαφορετικές μεθοδολογίες για την ενίσχυση των βροχοπτώσεων».

Η Arabian Business μπορεί να αποκαλύψει ότι τα ΗΑΕ πραγματοποίησαν 101 επιχειρήσεις σποράς σύννεφων το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με 77 την ίδια περίοδο πέρυσι. Τριάντα μία πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας βροχής από τις 20 έως τις 28 Μαρτίου, αναφέρει το NCMS, ενώ ο μέσος αριθμός πτήσεων σποράς σύννεφων που πραγματοποιούνται στα ΗΑΕ κάθε χρόνο είναι μεταξύ 160 και 200.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της σποράς των νεφών στα επίπεδα της βροχής, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί πόσο θα είχε πέσει χωρίς αυτό. Ωστόσο, το NCMS λέει ότι οι μελέτες του δείχνουν ότι η βελτίωση της βροχής αυξάνει την εξόρυξη νερού από το νέφος κατά 10-20 τοις εκατό ανάλογα με τη φύση του νέφους και τη συγκέντρωση των ατμοσφαιρικών ατμών.

Οι αξιολογήσεις της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Ένωσης (WMO) και του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ (NCAR) ισχυρίζονται ότι οι σωστά διεξαγόμενες επιχειρήσεις βελτίωσης της βροχής μπορούν να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις κατά 5-20 τοις εκατό σε εσωτερικές περιοχές και 5-30 τοις εκατό πάνω από τις παράκτιες περιοχές - μεταξύ 10-15 τοις εκατό συνολικά.

Τα ΗΑΕ ξόδεψαν 558.000 δολάρια σε επιχειρήσεις σποράς cloud το 2015, δήλωσε ο Farrah στο Arabian Business πέρυσι, αλλά, με την αύξηση των λειτουργιών από τότε, ο φετινός προϋπολογισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος. Το NCMS αρνείται να αποκαλύψει τον προϋπολογισμό του για το 2017, αλλά παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αξία του νερού που παράγεται από τη σπορά σύννεφων.

«Το NCAR εκτιμά ότι ένα μεσαίου μεγέθους νέφος cumulus μπορεί να περιέχει περίπου 275 εκατομμύρια γαλόνια νερού. Υποθέτοντας αύξηση 5 τοις εκατό στις βροχοπτώσεις, το προκύπτον παραγόμενο νερό είναι περίπου 13.75 εκατομμύρια γαλόνια», λέει ένας εκπρόσωπος του NCMS.

«Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 55.000 κυβικά μέτρα. Υποθέτοντας μια τιμή AED2.24 [0.60 $] ανά κυβικό μέτρο, η συνολική αξία μπορεί να υπολογιστεί σε AED123,200 [33,543 $].

"Σε περίπτωση που επιτευχθεί αύξηση 20 τοις εκατό στις βροχοπτώσεις, το νερό που προκύπτει είναι 55 εκατομμύρια γαλόνια, αξίας περίπου AED492,800 [134,175 $]."

Λέει ο Al Yazeedi: «Η σπορά του cloud είναι πολύ πιο οικονομικά αποδοτική από την αφαλάτωση, οπότε έχει τεράστιο όφελος.

«Υπάρχει επαρκής νεφοκάλυψη στα ΗΑΕ που η μεγιστοποίηση των βροχοπτώσεων από τα σύννεφα έχει σημαντική επίδραση όσον αφορά την επαναφόρτιση υπόγειων πηγών νερού για μελλοντική χρήση».

Τα ΗΑΕ επιθυμούν να προωθήσουν την παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη (R&D) σε αυτόν τον τομέα και να εδραιωθούν ως αρχή στη σπορά σύννεφων. Το 2015, ξεκίνησε το Ερευνητικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Βροχής των ΗΑΕ για να ενθαρρύνει την έρευνα σχετικά με την ενίσχυση της βροχής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και οργάνων για τη σπορά σύννεφων.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Προεδρικών Υποθέσεων του Αμπού Ντάμπι, απονέμει 5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα σε επιτυχημένους αιτούντες για μια περίοδο τριών ετών. 

Οι αιτούντες είναι ερευνητικές κοινοπραξίες από όλο τον κόσμο — η πρώτη δόση απονεμήθηκε σε ομάδα από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τα ΗΑΕ και η δεύτερη σε ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Φινλανδία.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ένα μεγάλο κενό γνώσης όσον αφορά την ενίσχυση της βροχής ως λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας», λέει η Alya Al Mazroui, διευθύντρια προγράμματος του Ερευνητικού Προγράμματος των ΗΑΕ για την Ενίσχυση της Βροχής.

«Τα ΗΑΕ ξεκίνησαν το πρόγραμμα σποράς σύννεφων τη δεκαετία του 1990, με την υποστήριξη οργανισμών, όπως η NASA στις ΗΠΑ.

«Αλλά θέλουμε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο και η πρωτοβουλία μας σκοπεύει να ξεκινήσει την έρευνα σε μεθοδολογίες βελτίωσης της βροχής».

Ένας από τους συμμετέχοντες στο πάνελ που αξιολογούν τις προτάσεις είναι ο επιστήμονας του έργου NCAR Roelof Bruintjes, ο οποίος ηγείται ενός ερευνητικού προγράμματος στις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το έδαφος μπορεί να τροποποιηθεί για να αυξήσει την κάλυψη σύννεφων.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του, δοκιμάζει την ιδέα της κατασκευής ενός τεχνητού βουνού για την ενίσχυση των βροχοπτώσεων μιας χώρας. 

Τα βουνά αναγκάζουν τον αέρα να ανέβει, δημιουργώντας σύννεφα ιδανικά για την παραγωγή βροχής και τον επηρεασμό των καιρικών συνθηκών. Ο Bruintjes είπε στο Arabian Business πέρυσι ότι συμβούλευε τα ΗΑΕ για το πώς μπορούν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σχέδιο, εάν η έρευνά του αποδείξει ότι η ιδέα είναι βιώσιμη.

«Το να χτίζεις ένα βουνό δεν είναι απλό πράγμα», είπε. "Εάν [το έργο] είναι πολύ ακριβό για [την κυβέρνηση των ΗΑΕ], λογικά δεν θα περάσει, αλλά αυτό τους δίνει μια ιδέα για το είδος των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν για το μακροπρόθεσμο μέλλον".

Τα ΗΑΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ενδιαφέρον τους για την έρευνα του Bruintjes. "Δεν είναι ένα βουνό [που χτίζουμε]", λέει ο Al Yazeedi. «Αυτό που κάνουμε είναι να ερευνήσουμε πώς να αυξήσουμε τον αριθμό των νεφών, επειδή κάνουμε σπορά σύννεφων και χρειαζόμαστε σύννεφα για να αυξήσουμε τις βροχοπτώσεις.

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν αλλάξετε την κάλυψη γης προσθέτοντας κάποια γεωργία, για παράδειγμα, βοηθά στο σχηματισμό σύννεφων.

«Οι άνθρωποι έχουν μπερδέψει αυτήν την ιδέα τροποποίησης της κάλυψης γης με την έννοια της τροποποίησης του εδάφους, η οποία περιλαμβάνει πράγματα όπως τα βουνά. Δεν είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Η απελευθέρωση εκλάμψεων στον ουρανό ενθαρρύνει τους υδρατμούς στα σύννεφα.

Προσθέτει ότι εκτός από τη διερεύνηση τρόπων για να δημιουργηθούν περισσότερα σύννεφα, το NCMS εργάζεται για να βελτιώσει την τεχνική της σποράς σύννεφων για την παραγωγή περισσότερου νερού.

Η συνεχής έρευνα είναι το κλειδί δεδομένου ότι η σπορά των νεφών είναι σχετικά νέα, λέει ο Deon Terblanche, διευθυντής ατμοσφαιρικής έρευνας με έδρα τη Γενεύη στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΟΥ). «Η σπορά σύννεφων δεν είναι μια τεχνολογία εκτός ραφιού, αλλά εάν είναι επιτυχής, υπάρχει τεράστιο κόστος και άλλα οφέλη», λέει στο Arabian Business.

«Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αύξησης της παροχής νερού, η σπορά των νεφών προσθέτει στον φυσικό κύκλο του νερού και έχει πολύ λιγότερες οικολογικές επιπτώσεις από την κατασκευή ενός φράγματος.

«Η τεχνική απαιτεί αρχική επένδυση σε υποδομές επιφανειακής δέσμευσης και μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

«Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για αυτό σε άγονα και ημι-άνυδρα μέρη του κόσμου. Τα ΗΑΕ, βοηθώντας στον συντονισμό και την ενίσχυση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα, έχουν πραγματικά θέσει το ζήτημα στον χάρτη».

Εκτός από τα μουσκεμένα παπούτσια και την κωμική ανάγκη για μια ομπρέλα σε μια έρημο, υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα στη σπορά σύννεφων. 

Τα μέλη του κοινού έχουν παραπονεθεί για την τεχνητή φύση των ανθρωπογενών προσπαθειών χειραγώγησης του καιρού - καμία έκπληξη δεδομένης της μερικές φορές απαίσιας ιστορίας τους. Το 1952, μια φρικιαστική καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες που κατέστρεψαν το χωριό Lynemouth του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα το θάνατο 35 ανθρώπων.

Αναφορές προέκυψαν χρόνια αργότερα ότι η καταιγίδα ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα ενός έργου σποράς σύννεφων που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. 

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο αμερικανικός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε τεχνικές σποράς σύννεφων για να αυξήσει τη βροχή των μουσώνων πάνω από το μονοπάτι Χο Τσι Μινχ που ελέγχεται από τους Βιετκόνγκ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Το 2007, Ρώσοι στρατιωτικοί πιλότοι περιέγραψαν πώς δημιούργησαν σύννεφα βροχής για να προστατεύσουν τη Μόσχα από ραδιενεργό νέφος μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986. 

Τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν καταστροφικά, με έντονη, μαύρου χρώματος βροχή να πέφτει πάνω από τμήματα της γειτονικής Λευκορωσίας, εκθέτοντας τον τοπικό πληθυσμό σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας επέμεινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε υψηλότερη από τον μέσο όρο εμφάνιση καρκίνων σε παιδιά της περιοχής μετά την καταστροφή.

Ο Al Yazeedi λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο ή επιβλαβές σχετικά με την προσέγγιση σποράς σύννεφων που χρησιμοποιείται στα ΗΑΕ. «Υπάρχει μια παρανόηση μεταξύ των ανθρώπων - πιστεύουν ότι η σπορά των νεφών κάνει τη βροχή τεχνητά.

«Αντίθετα, πρέπει να έχετε ένα σύννεφο cumulus με περιεκτικότητα σε νερό σε αυτό και προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτό το σύννεφο να ξεκινήσει τη διαδικασία της βροχής. Δεν υπάρχει τεχνητή βροχή».

Ο Terblanche λέει ότι το κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την «αφύσικη» τροποποίηση του καιρού. «Το δακτυλικό μας αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο είναι τόσο μεγάλο που πρόκειται για ένα μικρό ζήτημα. Κοιτάξτε τις πόλεις, όπου ολόκληρο το τοπίο έχει αλλάξει τεχνητά. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη άποψη του κόσμου γύρω τους».

Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές ανησυχίες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου σχεδόν συνεχούς βροχής τον Μάρτιο, η αστυνομία του Ντουμπάι ανέφερε 1.447 τροχαία ατυχήματα σε διάστημα τριών ημερών ως αποτέλεσμα των ασταθών καιρικών συνθηκών. Πρώτον, πολλοί οδηγοί των ΗΑΕ δεν γνωρίζουν να οδηγούν στη βροχή και γίνονται νευρικοί. δεύτερον, οι δρόμοι δεν διαθέτουν τα αποχετευτικά συστήματα των πιο υγρών χωρών και πλημμυρίζουν ευκολότερα, προκαλώντας συμφόρηση ή ακόμη και κλείσιμο δρόμων.

Ο Al Yazeedi λέει ότι είναι απρόθυμος να σχολιάσει εκτενώς πόσο καλά εξοπλισμένη είναι η υποδομή των ΗΑΕ για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες βροχοπτώσεις - δεν είναι ο τομέας εξειδίκευσής του.

«Η χώρα εξελίσσεται και αναπτύσσει συνεχώς τους δρόμους και τις εγκαταστάσεις της και έχουμε μια πολύ καλή υποδομή εδώ».

"Όταν [οι αρχές] σχεδιάζουν και κατασκευάζουν έναν νέο δρόμο, είμαι 100 τοις εκατό σίγουρος ότι έχουν υπολογισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο της βροχής και μοιράζονται αυτά τα δεδομένα με όλες τις εμπλεκόμενες οντότητες".

Ωστόσο, σημειώνει ότι η ένταση της βροχής στα ΗΑΕ, ειδικά όταν ενισχύεται από τη σπορά σύννεφων, είναι υψηλότερη από ό, τι σε άλλα μέρη του κόσμου. «Σε άλλες χώρες θα διαπιστώσετε ότι βρέχει για τρεις ημέρες, αλλά η ένταση είναι χαμηλή. Εδώ, λαμβάνουμε τρεις ημέρες βροχής σε μία ώρα».

Ως λύση για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του πληθυσμού σε νερό και την υποστήριξη αναδυόμενων βιομηχανιών, όπως η γεωργία στα ΗΑΕ, η σπορά σύννεφων είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Αλλά η χώρα πρέπει να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τυχόν ακούσιες συνέπειες των αυξημένων βροχοπτώσεων σε ένα κλίμα ερήμου.

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"