«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Σ.Ο.Σ από Βερολίνο - H Γαλλία Έτοιμη να Παραδώσει Φ. Αέριο στην Γερμανία

του Αδάμ Αδαμόπουλου

H Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία, ανέφερε σε χθεσινό δημοσιεύμά της η γαλλική εφημερίδα, La Tribune. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και προετοιμάζεται για ελλείψεις που θα μπορούσαν να έχον δραματικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, τονίζει η La Tribune.

Λόγω αυτής της κατάστασης είναι πιθανό η Γερμανία να ζητήσει από την Γαλλία να της παραδώσει φυσικό αέριο, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που σημειώνει ότι το Παρίσι, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτοφανές αίτημα, χωρίς όμως να έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν στους γείτονές της.

"Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα ζητήσει να αλλάξει η κατεύθυνση των παραδόσεων φυσικού αερίου. Υπάρχει ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Αν είμαστε σε καλή κατάσταση, μπορούμε να στείλουμε φυσικό αέριο για να στηρίξουμε τους Γερμανούς γείτονές μας. Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιες ποσότητες", επιβεβαίωσε στην εφημερίδα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης. 

Το Σάββατο, τέλος, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Εξ Αν Προβάνς η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανέφερε ότι η Γαλλία θα πρέπει να παραδώσει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου της στη Γερμανία.

Ωστόσο, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας και ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα από την 1η Αυγούστου και ρωσικό πετρέλαιο από τις 31 Δεκεμβρίου. Η Ρωσία προμήθευε έως τώρα την Γερμανία το 40% του άνθρακα και το 40% του πετρελαίου που κατανάλωνε.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γioργκ Κούκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σίδνεϊ υποστήριξε ότι η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του η χώρα είναι να αναπληρώσει το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Μόσχα, που φθάνει στα 158 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) σε ετήσια βάση.

«Θα πάψουμε να αγοράζουμε ρωσικό άνθρακα σε μερικές εβδομάδες», επισήμανε στο Φόρουμ Ενέργειας του Σίδνεϊ, που συνδιοργάνωσαν η αυστραλιανή κυβέρνηση και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η Γερμανία κατασκευάζει, εσπευσμένα, τερματικούς σταθμούς επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ώστε να αρχίσει να καλύπτει το τεράστιο κενό στην προμήθεια αερίου, ωστόσο ο Γεργκ Κούκις υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ μπορούν να προμηθεύουν μόλις 30 bcm την Ευρώπη, ποσότητα που δεν επαρκεί.

Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το Βερολίνο προωθεί τη μετάβασή του στις μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και νομοθεσία για την επιτάχυνση των έργων ώστε να παράγεται περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά το αέριο εξακολουθεί να είναι απόλυτα απαραίτητο στη Γερμανία.

https://www.energia.gr

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"