«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
ΜΑΤΙΝΑ ΣΤΕΒΗ - ΤΖΑΝΕΤ ΚΟΥΚ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάμε πίσω στο 1980 όταν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος ξεγέλασε (προσωρινά) όλο τον πλανήτη!


Τα fake news, οι ψεύτικες ειδήσεις, δεν είναι μόδα της εποχής μας. Πάντοτε υπήρχαν. Προφανώς σε μικρότερο βαθμό από την σημερινή εποχή, όμως υπήρχαν και μάλιστα κέρδιζαν και βραβεία!

Ναι, η περίπτωση της Τζάνετ Κούκ δεν είναι η μόνη, όμως είναι η μόνη που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για μία ιστορία που δεν είχε καμία βάση. Ήταν ένα ψεύτικο ρεπορτάζ.

Το 1981 η Κουκ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για ένα άρθρο που έγραψε στην Washington Post με τίτλο "Jimmy's World" (Ο κόσμος του Τζίμι). 

Η ιστορία του ρεπορτάζ είχε να κάνει με ένα 8χρονο αγόρι που ήταν εθισμένο από τα 5 του χρόνια στην ηρωίνη! Η ιστορία συγκλόνισε και ο δήμαρχος της πόλης της Ουάσιγκτον, θέλοντας να βοηθήσει το παιδί, έψαξε για να το βρει. Γρήγορα διαπίστωσε ότι ο Τζίμι απλώς... δεν υπήρχε!

Η Τζάνετ Κουκ αναγκάστηκε να επιστρέψει το βραβείο και φυσικά απολύθηκε από την εφημερίδα. Η ίδια δήλωσε ότι μία ανώνυμη πηγή της είχε μιλήσει για ένα παιδί εθισμένο στην ηρωίνη, αλλά όταν η ίδια δεν μπόρεσε να εντοπίσει το παιδί, έγραψε μία φανταστική ιστορία!

http://www.mentality10.com/

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"