«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Λέιζερ υψηλής ισχύος


Εισαγωγή

Τα λέιζερ (ενίσχυση φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας) προσφέρουν την εξαιρετικά ακριβή ταχύτητα μετάδοσης φωτός μιας αόρατης δέσμης ενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Έχουν σχεδόν απεριόριστη χωρητικότητα γεμιστήρα, περιορίζουν τις παράπλευρες απώλειες και κοστίζουν λιγότερο ανά βολή από τα συμβατικά όπλα.

Έχουν τόσο προσωπικό μετρητή όσο και χρήσεις αντιρρητικού υλικού. Ορισμένα όπλα λέιζερ είναι ρεοστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα ισχύος τους μπορούν να ρυθμιστούν για να παράγουν ελεγχόμενα εφέ.

Ενώ η έρευνα για τα λέιζερ χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, το πρώτο τακτικό λέιζερ στις ΗΠΑ, το Mid-Infrared Advanced Chemical Laser (MIRACL), ένα μεγαβάτ λέιζερ φθοριούχου δευτερίου (DF) που κατασκευάστηκε από την TRW, δοκιμάστηκε εναντίον πυραύλων και αεροπλάνων το 1973. Το 1978, το Εργαστήριο Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας ανέπτυξε το πρώτο χημικό λέιζερ ιωδίου οξυγόνου (COIL) λέιζερ.

Η πρώιμη έρευνα για τα τακτικά λέιζερ έγινε από την DARPA ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας (SDI) το 1984. Τώρα ο Οργανισμός Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας (BMDO), ο διάδοχος του SDI, συνεχίζει αυτή την έρευνα σήμερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η Ρωσία είχε αναπτύξει ένα πυρηνικό λέιζερ ικανό να καταρρίψει αεροσκάφη.

Τα λέιζερ μπορούν να είναι υπέρυθρες, υπεριώδεις και ακτίνες Χ. Βασικά, η δράση ενός λέιζερ αποτελείται από ένα περίβλημα με έναν καθρέφτη σε κάθε άκρο. Μέσα στο περίβλημα υπάρχει κάτι που ονομάζεται μέσο κέρδους (που ονομάζεται επίσης μέσο lasing). Η ενέργεια τροφοδοτείται στο περίβλημα, το οποίο αναπηδά εμπρός και πίσω από κάθε καθρέφτη.

Καθώς η ενέργεια κινείται εμπρός και πίσω, ταξιδεύει μέσω του μέσου κέρδους, το οποίο ενισχύει τη δύναμή του. Τελικά, αποκτά αρκετή ισχύ για να περάσει μέσα από έναν από τους καθρέφτες, ο οποίος είναι μερικώς διαφανής, εκπέμποντας μια ακτίνα φωτεινής ενέργειας. Το μέσο κέρδους (η ενισχυτική ιδιότητα της δράσης) μπορεί να είναι υγρό, αέριο, πλάσμα ή στερεό.

Οι δύο βασικοί τρόποι λειτουργίας είναι το παλμικό και το συνεχές κύμα (CW). Τα χημικά λέιζερ όπως το COIL είναι CW. Τα λέιζερ στερεάς κατάστασης είναι συνήθως παλμικά. Αυτοί οι παλμοί μπορεί να είναι τόσο κοντά μεταξύ τους που η δέσμη φαίνεται να είναι συνεχής. Το λέιζερ λειτουργεί καίγοντας στρώματα του στόχου του. Η μόνη διαφορά μεταξύ των κοινών λέιζερ, όπως ένας δείκτης λέιζερ ή το λέιζερ σε μια συσκευή αναπαραγωγής DVD και ενός λέιζερ που χρησιμοποιείται για την κατάρριψη πυραύλων, είναι η ισχύς.

Τα λέιζερ μπορούν να μεταφερθούν σταδιακά συνδυάζοντας πολλαπλά λέιζερ του ίδιου μήκους κύματος. Όταν συμβαίνει αυτό, η ηλεκτρομαγνητική ισχύς δεν διπλασιάζεται απλώς, είναι τετραγωνισμένη. 

Έτσι, δύο λέιζερ παράγουν το αποτέλεσμα των τεσσάρων. Τρία λέιζερ παράγουν το αποτέλεσμα εννέα κ.λπ.

Ορισμένα λέιζερ έχουν καλύτερη ποιότητα δέσμης από άλλα. Για παράδειγμα, το COIL και το ελεύθερο λέιζερ ηλεκτρονίων (FEL) έχουν εξαιρετική ποιότητα δέσμης, ενώ το λέιζερ φθοριούχου δευτερίου (DF) δεν είναι τόσο καλό. Αυτά τα λέιζερ θα συζητηθούν λεπτομερέστερα σύντομα.

Οι πλατφόρμες όπλων λέιζερ διαθέτουν σύστημα ελέγχου δέσμης (BCS) ενσωματωμένο στο σύστημα ATP / FC για να αντισταθμίσει τη διαταραχή της ατμοσφαιρικής δέσμης. Η ατμόσφαιρα αποτελείται από διάφορα αέρια όπως άζωτο και οξυγόνο, καθώς και νερό, σκόνη, γύρη, καπνό και βροχή. Η θερμοκρασία ποικίλλει επίσης από τόπο σε τόπο και συνεχώς κυμαίνεται.

Όλες αυτές οι συνθήκες υπάρχουν σε μια ατμόσφαιρα που αλλάζει εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό παράγει ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον. Εξαιτίας αυτού, η δέσμη λέιζερ θα επεκταθεί, θα αλλάξει πορεία, θα διασκορπιστεί, θα καθρεφτιστεί και ακόμη και θα αλλάξει την ατμόσφαιρα μέσω της οποίας ταξιδεύει.

Έτσι, ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Adaptive Optics (AO) έχει ενσωματωθεί στο (BCS) του μηχανισμού ATP / FC ορισμένων όπλων λέιζερ. Το AO λειτουργεί καλύτερα για μια ακτίνα λέιζερ μεγάλης απόστασης υψηλής ισχύος που πρέπει να σταλεί μέσω της ατμόσφαιρας εκατοντάδες μίλια. Πρώτον, ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος αποστέλλεται στον στόχο που μετρά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αυτό το λέιζερ στέλνει τις πληροφορίες πίσω σε έναν υπολογιστή. Ένας εύκαμπτος καθρέφτης κάθεται πίσω από τον εξωστρεφή καθρέφτη. Ο υπολογιστής μετρά τις συνθήκες και, στη συνέχεια, προσαρμόζει τον εύκαμπτο καθρέφτη 2.000 φορές το δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς κινητήρες. Αυτό συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει.

Το κάτοπτρο ρυθμίζεται έτσι ώστε η δέσμη υψηλής ισχύος να προδιαχωρίζεται με τον αντίθετο τρόπο από τη δέσμη χαμηλής ισχύος. Όταν η δέσμη υψηλής ισχύος εξέρχεται από το όπλο, όλες οι ανακρίβειες που προκαλούνται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες έχουν διορθωθεί και χτυπά τον στόχο του. Αν και η ατμόσφαιρα αλλάζει εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο, η διαδικασία AO συμβαίνει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να αλλάξει η ατμόσφαιρα.

Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων για να κατηγοριοποιήσετε τα λέιζερ. Για το κεφάλαιο αυτό θα υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: η χημική και η στερεά κατάσταση.1

Χημικά Λέιζερ

Τα χημικά λέιζερ είναι ικανά να παράγουν μια δέσμη CW στο επίπεδο πολλαπλών μεγαβάτ. Τα λέιζερ που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες ως δράση είναι πολύ ισχυρά. Πολλοί από αυτούς τους τύπους λειτουργούν στην υπέρυθρη περιοχή.

Περιλαμβάνουν το χημικό λέιζερ ιωδίου οξυγόνου (COIL), το λέιζερ φθοριούχου υδρογόνου (HF), το λέιζερ φθοριούχου δευτερίου (DF) και το λέιζερ φθορίου-διοξειδίου του άνθρακα δευτερίου (DF-CO). Από τα τρία, το COIL έχει το μικρότερο μήκος κύματος και ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα πιο αποτελεσματικά.

Το αερομεταφερόμενο λέιζερ (ABL) και τα προηγμένα συστήματα τακτικού λέιζερ (ATL), τα οποία θα συζητηθούν σύντομα, χρησιμοποιούν και τα δύο το μέσο κέρδους COIL.

Οι χημικές ουσίες αερίου που χρησιμοποιούνται σε χημικές ενέργειες λέιζερ λειτουργούν σε χαμηλή πίεση, αλλά η ροή τους προσεγγίζει την ταχύτητα του φωτός. Λόγω της διαβρωτικής φύσης αυτών των χημικών ουσιών, απαιτούν ειδική αποθήκευση και χειρισμό. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι οι πλατφόρμες είναι κάπως μεγάλες.

Βλήμα Παλμικής Ενέργειας

Το Βλήμα Παλμικής Ενέργειας (PEP) είναι ένα παλμικό χημικό λέιζερ κατά του προσωπικού DF, το οποίο εκτοξεύει ιονισμένο πλάσμα σε απόσταση 1,5 μιλίων. Όπως όλα τα λέιζερ, ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός και έχει απόλυτη ακρίβεια. Έχει ένα ρυθμιζόμενο αποτέλεσμα από θανατηφόρο σε μη θανατηφόρο. Μερικά από τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν προσωρινή παράλυση και σοκ.

Μια ενιαία έκρηξη μπορεί να παράγει ένα σύνθετο αποτέλεσμα που αποτελείται από ένα φλας-κτύπημα (έντονο φως και δυνατός θόρυβος), με σημαντική υπερηχητική (κινητική) επίδραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο στόχος να τυφλώνεται, να εκκωφαντίζεται και να ρίχνεται πίσω, ταυτόχρονα. Η Mission Research Corporation, ο προγραμματιστής, λέει ότι μπορεί επίσης να ρυθμιστεί για να προκαλέσει πόνο, πνιγμό και καρδιακή μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας το ΠΕΠ είναι ικανό να προκαλέσει προσωρινή παράλυση. Το Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, μια συμβουλευτική ομάδα για τους συμμαχικούς στρατούς, περιγράφει το PEP ως ένα από τα πιο προηγμένα λέιζερ αντίθετου προσωπικού που καταδιώκονται από το JNLWP. Τον Μάιο του 2005, το New Scientist ανέφερε ότι το NIJ συνεργαζόταν με την Sterling Photonics του Albuquerque New Mexico για την κατασκευή μιας μικρότερης, ηλεκτρικής έκδοσης του PEP για την αστυνομία.

Τακτικό λέιζερ υψηλής ενέργειας

Τόσο το Τακτικό Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (THEL) όσο και το Κινητό Τακτικό Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (MTHEL) αναπτύχθηκαν από την Northrop Grumman Corporation. Αυτά τα λέιζερ DF χρησιμοποιούνται για να στοχεύσουν κεφαλές πυραύλων θερμαίνοντάς τις μέχρι να εκραγούν.2 Ο αμερικανικός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επέλεξαν την Northrop Grumman Corporation για να δημιουργήσει το MTHEL τον Αύγουστο του 2003. Το MTHEL είναι προϊόν της επίδειξης προηγμένης τεχνολογίας ιδεών (ACTD) του Υπουργείου Άμυνας (DOD).

Το THEL θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία δυνάμεων σε πολεμικές και κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αισθητήρων ραντάρ και λέιζερ για εύρεση εύρους και παρακολούθηση. Κατ 'αρχάς, το ραντάρ ανιχνεύει τον στόχο και στη συνέχεια ο υπολογιστής μεταφέρει τις πληροφορίες σε ένα σύστημα οπτικής παρακολούθησης, το οποίο βελτιώνει την παρακολούθηση και τη θέση του διευθυντή δέσμης. Το καλοκαίρι του 2004 το THEL επέδειξε με επιτυχία την ταυτόχρονη εμπλοκή όλμων και ρουκετών τον Αύγουστο και τον Ιούνιο στο πεδίο βολής πυραύλων White Sands του αμερικανικού στρατού στο Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Richard J. Bradshaw, διευθυντή προγράμματος του αμερικανικού στρατού για όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, η δέσμη είναι ικανή να κινείται γύρω από στερεά αντικείμενα. Η μονάδα αισθητήρα λέιζερ προφανώς ανιχνεύει αυτά τα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της εύρεσης εύρους και ο υπολογιστής υπολογίζει την απόσταση και το μέγεθος του αντικειμένου. Στη συνέχεια, λίγο πριν η δέσμη λέιζερ χτυπήσει το αντικείμενο, κόβεται και συνεχίζεται από την άλλη πλευρά.

Ουρανοξύστης

Το SkyGuard, που αναπτύχθηκε από τη Northrop Grumman, είναι μια συμπαγής, φορητή πλατφόρμα όπλων λέιζερ πολλαπλών αποστολών, σχεδιασμένη για τοπική άμυνα. Παρέχει προστατευτικό θόλο 360 μοιρών διαμέτρου περίπου 7 μιλίων. Ένα ενιαίο σύστημα SkyGuard λέγεται ότι είναι σε θέση να υπερασπιστεί μεγάλες περιοχές, όπως αυτές που καταλαμβάνονται από μια στρατιωτική δύναμη ή έναν άμαχο πληθυσμό.

Το SkyGuard χρησιμοποιεί λέιζερ THEL. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές κυβερνήσεις για την καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων, ρουκετών, πυροβολικού και UAV. Ο Αλέξης Λιβανός, πρόεδρος της Northrop Grumman Space Technology, λέει ότι το SkyGuard είναι ένα πλήρως λειτουργικό όπλο που θα χρησιμοποιηθεί ενάντια σε «ένα ευρύ φάσμα απειλών».

Προηγμένο τακτικό λέιζερ

Το Προηγμένο Τακτικό Λέιζερ (ATL) είναι προϊόν του ACTD, που αναπτύχθηκε από την Boeing για τον αμερικανικό στρατό. Θα χρησιμοποιηθεί για διάφορες τακτικές αποστολές. Οι περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό είναι διαβαθμισμένες. Αν και αρχικά προοριζόταν να τοποθετηθεί σε αεροσκάφος C-130, είναι ικανό να τοποθετηθεί σε μια ποικιλία σκαφών σταθερής πτέρυγας ή περιστροφικών πτερύγων, καθώς και σε φορτηγά όπως το humvee.

Η πλατφόρμα αποτελείται από λέιζερ, μονάδα αισθητήρα και σύστημα ελέγχου. Η δράση είναι ένα σύστημα πηνίου κλειστού κύκλου (χωρίς εξάτμιση), 70 kW, σχεδιασμένο για να καταστρέφει σταθερούς ή κινούμενους επίγειους στόχους. Το ATL έχει δυνατότητα κρούσης εξαιρετικής ακρίβειας. Το ATL, το οποίο είναι ικανό να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους σε απόσταση 15 μιλίων με χειρουργική ακρίβεια, θα επιτρέψει στον στρατό να διεξάγει «κρυφά ακριβείς εμπλοκές σε τακτικά σημαντικές αποστάσεις αντιπαράθεσης», λέει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον οχημάτων, αεροσκαφών, πυραύλων, συστημάτων επικοινωνιών, συστημάτων παρακολούθησης και σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άλλων στρατιωτικών στόχων.

Αερομεταφερόμενο Laser

Το Αερομεταφερόμενο Λέιζερ (ABL) είναι ένα λέιζερ COIL πολλαπλών μέτρων που βασίζεται στον αέρα, σχεδιασμένο για να καταρρίπτει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) στη φάση ενίσχυσης. Χρησιμοποιεί μια ποικιλία αισθητήρων λέιζερ που συνδέονται με έναν υπολογιστή για να παρέχουν έναν προστατευτικό θόλο 360 μοιρών με ακτίνα 700 μιλίων. Η μονάδα ανίχνευσης, παρακολούθησης και απόκτησης αποτελείται από διάφορες ενότητες. Πρώτον, πολλαπλοί υπέρυθροι αισθητήρες λέιζερ παρέχουν αυτόνομη ανίχνευση πυραύλων. Στη συνέχεια, το λέιζερ φωτισμού παρακολούθησης (TILL) το παρακολουθεί.

Ενώ συμβαίνει αυτό, το Beacon Illuminator Laser (BILL) μετρά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την απόσταση μεταξύ του λέιζερ και του πυραύλου. Αυτό συμβαίνει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τέλος, το λέιζερ εκτοξεύεται στο ρεζερβουάρ καυσίμου του πυραύλου, προκαλώντας την έκρηξη του ρεζερβουάρ. Το ABL σχεδιάστηκε αρχικά για να τοποθετηθεί σε ένα τροποποιημένο αεροσκάφος 747, αλλά σύμφωνα με το Journal of Electronic Defense, ο στρατός έχει εξετάσει άλλες δυνατότητες. Δοκιμάστηκε με επιτυχία το 2006.

Λέιζερ Στερεάς Κατάστασης

Τα λέιζερ στερεάς κατάστασης (SSL) έχουν ένα ηλεκτρικό μέσο κέρδους που αποτελείται από κρυστάλλους, ημιαγωγούς ή ίνες γυαλιού, οι οποίες παράγουν μια δέσμη υψηλής ισχύος στο υπέρυθρο φάσμα. Είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα χημικά λέιζερ και είναι πιο εύκολο στη διαχείριση και τη μεταφορά. Είναι εξαιρετικά κινητά, εναέρια, θαλάσσια και επίγεια όπλα που μπορούν να τροφοδοτηθούν από τον κινητήρα ενός οχήματος. Έχουν επίπεδα ισχύος κιλοβάτ και συνήθως παράγουν παλμικές, υπέρυθρες δέσμες.

Ορισμένα παλμικά λέιζερ στερεάς κατάστασης αναφέρονται ως λέιζερ fem-to-second. Το Fem-to-second είναι μια μέτρηση του χρόνου που αποτελείται από ένα εκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Εάν ο παλμός ενός λέιζερ συμβεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρείται λέιζερ fem-to-second.

Ένα λέιζερ CW μπορεί να κόψει το υλικό, αλλά το θερμαίνει στη διαδικασία. Ένα πλεονέκτημα του χαρακτηριστικού fem-to-second είναι ότι επειδή ο παλμός εμφανίζεται εξαιρετικά γρήγορα, το στοχευμένο υλικό δεν έχει χρόνο να ζεσταθεί. Λόγω της δυνητικά απεριόριστης χωρητικότητας του γεμιστήρα, του χαμηλού κόστους ανά λήψη, του μικρού μεγέθους, της ευκολίας συντήρησης και της μεταφερόμενης φύσης, υπάρχει μια σημαντική προσπάθεια σε εξέλιξη για τη δημιουργία μικρότερων, ελαφρύτερων, πιο αποδοτικών λέιζερ στερεάς κατάστασης.

Σύμφωνα με το τμήμα, Κοινή υψηλής ισχύος man-φορητό θερμικό λέιζερ, η ετήσια έκθεση DOD 2007 λέει ότι ένα όπλο προσωπικού μετρητή είναι υπό ανάπτυξη από το NIJ και AFRL, σε συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Αυτό πρόκειται να είναι ένα φορητό λέιζερ. Τα αποτελέσματά της, σύμφωνα με την έκθεση, θα ήταν παρόμοια με τα ADS.

Τον Μάρτιο του 2009, οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι η Northrop Grumman Corporation έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά φορητό ηλεκτρικό λέιζερ 100 κιλοβάτ με θανατηφόρες δυνατότητες. Το όνομα του όπλου δεν αποκαλύφθηκε.

High Energy Liquid Laser Area Defense System

Το σύστημα άμυνας περιοχής υγρών λέιζερ υψηλής ενέργειας (HELLADS) είναι ένα 150 κιλοβάτ, κινητό, υψηλής ενέργειας, παλμικό λέιζερ. Έχει μέγεθος περίπου 2 κυβικά μέτρα και ζυγίζει λιγότερο από 1700 λίβρες. Αν και το μέσο κέρδους αποτελείται από έναν υγρό και στερεό συνδυασμό, θεωρείται λέιζερ στερεάς κατάστασης. Οι περισσότερες από τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το όπλο είναι ταξινομημένες. Πρόκειται να κατασκευαστεί από την General Atomics, με το σύστημα παρακολούθησης (πιθανώς αποτελούμενο από λέιζερ) που σχεδιάστηκε από την Lockheed Martin Corporation.

Αν και οι κύριες πηγές απεικονίζουν το όπλο ως υπό ανάπτυξη, η DARPA είχε να πει το εξής: «Το πρόγραμμα HELLADS ολοκλήρωσε το σχεδιασμό και την επίδειξη ενός επαναστατικού λέιζερ υψηλής ενέργειας υψηλής ενέργειας υποκλίμακας [150 κιλοβάτ] που υποστηρίζει τον στόχο ενός ελαφρού και συμπαγούς οπλισμού λέιζερ υψηλής ενέργειας».

Προοριζόταν να είναι ένα όπλο με βάση τον αέρα που συνδέεται με ένα αεροσκάφος, αλλά σύμφωνα με το New Scientist, η DARPA κατάφερε να το κάνει αρκετά μικρό για να τοποθετηθεί σε ένα όχημα. Η Lockheed Martin λέει ότι το λέιζερ μπορεί να τοποθετηθεί σε μια σειρά πιθανών πλατφορμών.

Σύστημα άμυνας περιοχής λέιζερ

Το Laser Area Defense System (LADS) είναι ένα εξαιρετικά κινητό λέιζερ στερεάς κατάστασης, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει μια δέσμη σε εκτεταμένες αποστάσεις. Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το όπλο. Όμως, σύμφωνα με ισχυρισμούς, θα χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση ρουκετών, UAV, πλοίων και άλλων στόχων, οι οποίοι σύμφωνα με το φύλλο προδιαγραφών του είναι μια «αυξανόμενη ανησυχία για στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες που πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων».

Το LADS μπορεί να τροφοδοτείται από μια εμπορικά διαθέσιμη γεννήτρια ή ηλεκτρικό δίκτυο, τα οποία του δίνουν μια σχεδόν άπειρη χωρητικότητα γεμιστήρα. Σύμφωνα με τη Raytheon, η μονάδα ελέγχου και παρακολούθησης (πιθανώς αισθητήρες που συνδέονται με υπολογιστή) προσφέρει ακριβείς δυνατότητες αναζήτησης, παρακολούθησης και εμπλοκής για την κατεύθυνση του λέιζερ υψηλής ισχύος σε έναν στόχο. Είναι ικανό για τη γρήγορη, διαρκή, ταυτόχρονη εμπλοκή πολλαπλών στόχων σε μια περιοχή 360 μοιρών, σε σημαντικά εύρη.

Δωρεάν λέιζερ ηλεκτρονίων

Τα λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων (FEL) είναι ηλεκτρικά κινούμενα, παλμικά λέιζερ στερεάς κατάστασης.3 Το μέσο απολαβής είναι μια επιταχυνόμενη δέσμη ηλεκτρονίων που διέρχεται από μια σειρά μαγνητών. Έχουν το πιο ρυθμιζόμενο εύρος συχνοτήτων από οποιοδήποτε λέιζερ. Στην πραγματικότητα, το FEL είναι ένας τύπος σύνθετου όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας επειδή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκπέμπει ακτίνες που κυμαίνονται από γάμμα έως φούρνο μικροκυμάτων και οποιοδήποτε συγκεκριμένο μήκος κύματος στο μεταξύ.

Αυτό περιλαμβάνει το μήκος κύματος χιλιοστών, το οποίο το καθιστά επίσης ένα φούρνο μικροκυμάτων υψηλής ισχύος. Έχει δυνητικά απεριόριστη χωρητικότητα γεμιστήρα και οι ακτίνες του είναι εξαιρετικά ακριβείς. Αναμένεται να παράγει ενέργεια σε επίπεδο μεγαβάτ. Το 2004 η δημιουργία ενός FEL 10 κιλοβάτ ανακοινώθηκε από την Εθνική Εγκατάσταση Επιταχυντών Thomas Jefferson του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Newport News της Βιρτζίνια και το Γραφείο Κατευθυνόμενης Ενέργειας και Ηλεκτρικών Όπλων της Διοίκησης Ναυτικών Θαλάσσιων Συστημάτων (NAVSEA).

Το DSB λέει ότι το FEL είναι εξοπλισμένο με μια μονάδα εντοπισμού και παρακολούθησης υψηλής ακρίβειας, η οποία θα του επιτρέψει να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να καταστρέφει υπερηχητικούς πυραύλους. Αυτό συμπεραίνει έναν μηχανισμό αισθητήρα που αποτελείται από λέιζερ και υπολογιστές.

Κανάλι πλάσματος που προκαλείται από λέιζερ

Το κανάλι πλάσματος που προκαλείται από λέιζερ (LIPC), που κατασκευάστηκε από την Applied Energetics, είναι ένα φορητό, στερεάς κατάστασης, παλμικό, fem-to-second λέιζερ, το οποίο χρησιμοποιεί ένα λέιζερ ως αγωγό για τη μεταφορά ιονισμένου αερίου (πλάσμα). 

Αυτό έχει ονομαστεί Καθοδηγούμενη ενέργεια λέιζερ (LGE).4

Το πλάσμα είναι ένας τύπος ιονισμένου ή ηλεκτροδοτούμενου αερίου. Ένα σημάδι νέον, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί πλάσμα. Ένα φυσικό παράδειγμα πλάσματος είναι ένας κεραυνός φωτισμού. Αυτό το όπλο διαφέρει από άλλα λέιζερ, με την έννοια ότι το ίδιο το λέιζερ δεν παράγει το αποτέλεσμα. Μάλλον χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει το ηλεκτρισμένο πλάσμα που σοκάρει τον στόχο. Η AE κατασκεύασε αυτό το όπλο για τον αμερικανικό στρατό. Η DRS κατασκεύασε το σύστημα διαχείρισης ενέργειας, τους αισθητήρες και τις σχετικές τεχνολογίες πλατφόρμας.

Πρόκειται για ένα αντισυλληπτικό και αντιυλικό όπλο. Οι προβλεπόμενες χρήσεις του περιλαμβάνουν τη διακοπή των κινητήρων οχημάτων, πλοίων ή αεροσκαφών, καθώς και την καταστροφή ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως ασύρματο taser σε ομάδες και άτομα. Το όπλο προσφέρει την ακριβή παράδοση τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ακριβές βεληνεκές του όπλου δεν έχει αποκαλυφθεί. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδιωκόμενα σύνολα στόχων του (π.χ. αεροπλάνα, πλοία), καθώς και το μέσο βεληνεκές άλλων λέιζερ στερεάς κατάστασης, το όπλο πρέπει να έχει σημαντικό βεληνεκές. Και οι Ανθρώπινες Επιπτώσεις των Μη Θανατηφόρων Τεχνολογιών του ΝΑΤΟ τον Αύγουστο του 2006 λένε ότι ένα τέτοιο όπλο είναι ικανό να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις.

Είναι ρυθμιζόμενο από θανατηφόρο σε μη θανατηφόρο. Το όπλο θα χρησιμοποιηθεί για την «απενεργοποίηση ατόμων και ομάδων», δήλωσε το περιοδικό Εθνικής Άμυνας στις 2 Φεβρουαρίου 2009. Αλλά σε υψηλότερα επίπεδα ισχύος, είναι ένα μπουλόνι φωτισμού. Ένα άλλο αποτέλεσμα που μπορεί να παράγει, εάν ρυθμιστεί σωστά, είναι ένα flash-bang.

Το 2002, το περιοδικό Time ανέφερε ότι αναπτύχθηκε μια συσκευή μεγέθους φακού που θα μπορούσε να σοκάρει ένα άτομο έως και 1,5 μίλια μακριά. «Ρίξτε αυτό το φως σε έναν ανθρώπινο στόχο», συμβούλευσαν στο άρθρο τους Beyond the Rubber Bullet, «και έχετε ένα ασύρματο taser».

Διαστημικά λέιζερ (SBL)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η έρευνα για τα διαστημικά λέιζερ (SBLs) διεξήχθη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στρατηγικής Άμυνας (SDI). Το 1991 ένα λέιζερ μεγαβάτ που ονομάζεται Alpha, το οποίο αναπτύχθηκε από το SDI, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ένα προσομοιωμένο διαστημικό περιβάλλον.

Ο Οργανισμός Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας (BMDO) επιβλέπει επί του παρόντος την έρευνα SBL. Η Ρωσία διεξήγαγε επίσης δοκιμές σε SBL ήδη από το 1976. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το BMDO χρηματοδοτούν επί του παρόντος το διαστημικό ολοκληρωμένο πείραμα πτήσης λέιζερ (SBL-IFX), το οποίο στοχεύει στην τοποθέτηση λέιζερ υψηλής ισχύος σε δορυφόρους μέχρι το 2010.

Η ομάδα του προγράμματος αποτελείται επίσης από την TRW, τη Lockheed Martin και την Boeing. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα SBLs θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη των ICBM οπουδήποτε στον πλανήτη. Μια δέσμη από ένα SBL θα καταστρέψει έναν στόχο βαλλιστικών πυραύλων στη φάση ώθησης.

Ένα SBL επιτρέπει την αναχαίτιση πυραύλων εστιάζοντας και διατηρώντας ένα λέιζερ υψηλής ισχύος σε έναν στόχο μέχρι να επιτύχει καταστροφική καταστροφή. Έως και 24 δορυφόροι σε τροχιά θα είναι εξοπλισμένοι με λέιζερ μεγαβάτ HF ικανό να εκτοξεύει μια δέσμη ενέργειας έως και 5.000 χιλιόμετρα.

Τα λέιζερ θα είναι σε θέση να καταστρέψουν πυραύλους σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και να επαναστοχευτούν σε 1/2 δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αυτά τα συστήματα θα είναι ικανά να ανιχνεύσουν και να αναιρέσουν τέτοιους στόχους οπουδήποτε στον κόσμο ανά πάσα στιγμή.

Τον Ιούνιο του 2004 υπό τον τίτλο, οι ΗΠΑ θέλουν να κατασκευάσουν διαστημικό λέιζερ με απόλυτη μυστικότητα, στον πολίτη της Οτάβα, ο καναδικός στρατός προειδοποίησε ότι το κοινό παραπληροφορείται σχετικά με την πρόοδο και το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος SBL. Είπαν ότι το πρόγραμμα υπάρχει έτσι ώστε το διάστημα να μπορεί να κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Και αυτές οι πληροφορίες σχετικά με αυτό θα γίνονταν όλο και πιο σπάνιες. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, επειδή σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η καταστροφή πυραύλων δεν είναι η μόνη προοριζόμενη χρήση για SBL.

Τα SBLs προσφέρουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος, λέει το DSB. Το SBL θα χρησιμοποιηθεί επίσης για επιτήρηση εδάφους και αναγνώριση, καταστρέφοντας εχθρικούς δορυφόρους και αεροπλάνα. Το SBL θα χρησιμοποιηθεί σε άμεσους, επιθετικούς ρόλους εναντίον αντίπαλων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής απαγόρευσης μαλακών χερσαίων στόχων και άλλων στρατιωτικών στόχων, λέει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Αλλά ένα SBL δεν απαιτείται για να στείλει μια δέσμη ενέργειας από μία μόνο πηγή σε οπουδήποτε στον πλανήτη. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, μια επίγεια ή εναέρια πλατφόρμα όπλων λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιήσει καθρέφτες ρελέ για να το επιτύχει αυτό. Με τουλάχιστον τρία διαστημικά κάτοπτρα, μια δέσμη λέιζερ που προέρχεται από τη γη θα μπορούσε να κατευθυνθεί οπουδήποτε στον πλανήτη με την ταχύτητα του φωτός.

Τα κάτοπτρα μπορούν είτε να συνδεθούν με το διάστημα σε δορυφόρους χαμηλής γήινης τροχιάς (LEO), είτε με βάση τον αέρα που συνδέεται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα UAV. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ότι μια τέτοια ρύθμιση επιτρέπει σε ένα επίγειο λέιζερ να εκτελεί όλες τις ίδιες λειτουργίες με ένα SBL. Το 1991 το πείραμα καθρεφτών αναμετάδοσης της Πολεμικής Αεροπορίας απέδειξε με επιτυχία ότι ένα λέιζερ μπορεί να πυροβοληθεί από το έδαφος σε έναν καθρέφτη που συνδέεται με ένα LEO και να αντανακλάται σε έναν στόχο στην επιφάνεια του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, αυτή η προσέγγιση προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια κατάδειξης και σταθερότητα δέσμης από ό, τι απαιτείται από ένα SBL. Τον Μάιο του 1996 η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πρότεινε τη χρήση ηλιακών SBLs στην έκθεση An Operational Analysis for Air Force 2025. Ορισμένα προτεινόμενα όπλα περιλαμβάνουν το ηλιακό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας και το οπτικό όπλο ηλιακής ενέργειας (SEOW).5

Το ηλιακό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας είναι ένα διαστημικό, multimegawatt, υψηλής ενέργειας ηλιακό λέιζερ που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τρόπους λειτουργίας. Στη λειτουργία όπλων του με το λέιζερ σε υψηλή ισχύ, θα είναι σε θέση να επιτεθεί σε στόχους εδάφους, αέρος και διαστήματος, λέει η Πολεμική Αεροπορία, με ρυθμιζόμενη θνησιμότητα.

Το SEOW επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους εδάφους, αέρος ή διαστήματος. Το όπλο μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε λειτουργία επιτήρησης, όπου παρέχει παγκόσμια οπτική επιτήρηση με ενεργητική ή παθητική απεικόνιση. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός διαστημικού ηλιακού φακού που φωτίζει στόχους αέρα, εδάφους και διαστήματος με εστιασμένη ηλιακή ακτινοβολία.

Χρήσεις και επιδράσεις

Οι αποδεκτές χρήσεις για λέιζερ περιλαμβάνουν την απενεργοποίηση οχημάτων με στόχευση συγκεκριμένων συστημάτων, όπως το ηλεκτρικό σύστημα ή ο κινητήρας. Μπορούν επίσης να σκάσουν ελαστικά ή να σπάσουν δεξαμενές καυσίμου. Μπορούν να παρεμβαίνουν στα σήματα επικοινωνιών και να διαπερνούν τις ηλεκτρικές γραμμές ή τις γραμμές επικοινωνίας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να λιώσουν ή να κάψουν υλικό και να βάλουν φωτιά.

Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν το γυαλί σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Τον Δεκέμβριο του 1997, το The Journal of Electronic Defense ανακοίνωσε ότι εκτός από την πυραυλική του άμυνα, η Πολεμική Αεροπορία εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το multimegawatt ABL, το οποίο έχει εμβέλεια 700 μιλίων, για άλλες αποστολές.

Ο συγγραφέας Doug Beason περιγράφει στο βιβλίο του The E-Bomb, ότι όπως όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις, το ABL θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άλλους από την αρχική του πρόθεση. Λέιζερ όπως το PEP θα χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν σε στρατιωτικούς στόχους όπως ένα «στοχευμένο άτομο» ανακοίνωσε το National Defense News την 1η Μαρτίου 2002.

Η έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2003, Μη Θανατηφόρα Όπλα, υποστηρίζει τη χρήση λέιζερ DF και HF σε ανθρώπους. Πρόκειται για λέιζερ υψηλής ισχύος που σχεδιάστηκαν αρχικά για να καταρρίπτουν πυραύλους.

Περιλαμβάνουν το THEL και το εξαιρετικά φορητό SkyGuard. Τα λέιζερ που είναι τοποθετημένα σε οχήματα, λέει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, έχουν «άμεση εφαρμογή στον μη θανατηφόρο χώρο του αντι-προσωπικού», επιτρέποντας στις δυνάμεις ασφαλείας να επιτίθενται σε ανθρώπους σε περιοχές αντιπαράθεσης. «Μόλις ένα περιουσιακό στοιχείο παραδοθεί στον πολεμιστή», αποκαλύπτει ο Beason, «είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα πραγματοποιηθεί μια νέα, ίσως ακόμη πιο σημαντική εφαρμογή».

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται, τα λέιζερ μπορούν να παράγουν μια ποικιλία εφέ. Το επίπεδο ισχύος, η συχνότητα, η διάρκεια της δέσμης, ο τρόπος λειτουργίας (παλμικός ή CW) και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες καθορίζουν τις επιπτώσεις. Μπορούν προσωρινά ή μόνιμα να τυφλώσουν ένα άτομο ή να προκαλέσουν μετά την απεικόνιση. Μόλις χτυπήσουν ένα άτομο, μπορούν να παράγουν ένα συνδυασμό φωτεινού φλας, δυνατού θορύβου (flash-bang) και κινητικής δύναμης. Μπορούν να προκαλέσουν μικρά ή σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Τα μάτια είναι τα πιο ευαίσθητα εξωτερικά όργανα που είναι ευάλωτα στην επίθεση με λέιζερ. Η βλάβη των ματιών συμβαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα ισχύος και διάρκειας από αυτή που επηρεάζει το δέρμα. Οι επιθέσεις με λέιζερ στα μάτια μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα, βλάβες του κερατοειδούς, καταρράκτη και αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς. Ανάλογα με τη συχνότητα και την ισχύ του laser, η βλάβη των ματιών μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Τα λέιζερ μπορούν να παραλύσουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος με ηλεκτροσόκ και μυϊκούς σπασμούς (τεντανισμός). Αυτοί οι σπασμοί μπορεί να είναι κλωνικοί, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζονται με γρήγορο τρόπο συστολής και χαλάρωσης, ή τονωτικό που είναι η συνεχής συστολή (κλείδωμα) ορισμένων μυών. Σε υψηλές δυνάμεις, τα λέιζερ μπορούν προφανώς να προκαλέσουν θάνατο.

Στις 10 Ιουλίου 2005, οι Chicago Sun-Times προειδοποίησαν ότι είχαν δημιουργηθεί όπλα λέιζερ που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν στόχους από δεκάδες μίλια μακριά. Και ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν τόσο χειρουργικό που ο στρατός θα μπορούσε εύλογα να αρνηθεί την ευθύνη.

«Οι τεχνολογίες λέιζερ, οι οποίες έχουν εφαρμογή τόσο στο προσωπικό αντιμετώπισης όσο και στα υλικά σενάρια», περιέγραψε η Ναυτική Σχολή Πολέμου στις 17 Μαΐου 2004, «μπορούν να είναι εξαιρετικά ακριβείς σε μεγάλες αποστάσεις [και] επιτρέπουν την εξουδετέρωση ή την καταστροφή νόμιμων στρατιωτικών στόχων».

Περίληψη

Τα λέιζερ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία επιδράσεων, θεωρούνται NLW για χρήση σε ομάδες και άτομα. Επιτρέπουν τη σιωπηλή, αόρατη και ανιχνεύσιμη επίθεση ακριβείας στρατιωτικών στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.

http://www.newworldwar.org/hpl.htm

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"