«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
Ο Αμερικανός Πολ Γουίλαν καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Μόσχα σε φυλάκιση 16 ετών για κατηγορίες κατασκοπείας.


Δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε τον Αμερικανό Πολ Γουίλαν σε κάθειρξη 16 ετών σε φυλακή υψηλής ασφάλειας για κατηγορίες κατασκοπείας, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik από τη δικαστική αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 18 ετών στον Γουίλαν για κατασκοπεία.

Ο Πολ Γουίλαν που επιμένει στην αθωότητά του, διαμήνυσε ότι θα εφεσιβάλει την ποινή που του επιβλήθηκε.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία δήλωσε ότι η ποινή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο διάλογος δεν θα διακοπεί.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει καταθέσει διάφορες προτάσεις προς τις ΗΠΑ για πιθανή ανταλλαγή του Πολ Γουίλαν.

«Όσον αφορά την ανταλλαγή γενικά, ως προσέγγιση, έχουμε πολλές φορές προσφέρει επιλογές, έχουμε πει ποιοι Αμερικανοί πολίτες που εκτίουν ποινή στη Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με Ρώσους πολίτες, που εκτίουν ποινή (σ.σ. στις ΗΠΑ), οι περισσότεροι συχνά με αβάσιμες και παράνομες κατηγορίες. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Γουίλαν που είναι επίσης πολίτης του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, συνελήφθη στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2018 κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Αρνήθηκε επανειλημμένα τις κατηγορίες εναντίον του και επιμένει ότι έφτασε στη Ρωσία για τον γάμο φίλου του.

Δικηγόρος υπόπτου για κατασκοπεία: Ο Γουίλαν είχε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα είχε στην κατοχή του ο ύποπτος για κατασκοπεία Πολ Γουίλαν, τη στιγμή που τέθηκε υπό κράτηση στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, μιλώντας στο Sputnik.

Ο δικηγόρος του υπόπτου για κατασκοπεία Πολ Γουίλαν δήλωσε ότι ο πελάτης του βρέθηκε να έχει στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα τη στιγμή που τέθηκε υπό κράτηση τον προηγούμενο μήνα στη Μόσχα.

«Η εισαγγελία λέει ότι ήταν στην κατοχή του τα έγγραφα. Ναι, ήταν. Είναι αυτά τα έγγραφα απόρρητα; Επιβεβαιώνω ότι είναι. Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα άλλο», δήλωσε ο δικηγόρος του Γουίλαν, Βλαντιμίρ Ζερεμπένκοφ, μιλώντας στο Sputnik.

Δικαστήριο της Μόσχας θα εξετάσει αργότερα μέσα στην ημέρα αίτημα έφεσης για την κράτηση του Πολ Γουίλαν. Η ακρόαση αναμένεται να γίνει χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εξαιτίας της απόρρητης φύσης ορισμένων εγγράφων της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος Ζερεμπένκοφ δήλωσε επίσης στο Sputnik ότι διπλωμάτες από τις αποστολές των ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά στη Μόσχα, ήρθαν στο δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας ελπίζοντας να γίνουν δεκτοί κατά την ακρόαση του Γουίλαν, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει εάν οι διπλωμάτες θα είναι παρόντες.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία μέσω διπλωματικών καναλιών για την ανησυχία τους σχετικά με καθυστέρηση προξενικής πρόσβασης στον Γουίλαν, καλώντας τη Μόσχα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία δήλωσε στο RIA Novosti ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφότου αρχικά συμφώνησε, καθυστέρηση την επίσκεψη κατόπιν αιτήματος της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

«Οι προξενικοί αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τον κ. Πολ Γουίλαν στις 17 Ιανουαρίου στη φυλακή Lefortovo. Η επίσκεψη είχε εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση και είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων από το υπουργείο Εξωτερικών (MFA). Το πρωί της 17ης Ιανουαρίου — την ίδια ημέρα με την προγραμματισμένη επίσκεψη — το ρωσικό MFA μάς ενημέρωσε ότι η επίσκεψη θα αναβληθεί και θα προγραμματιστεί εκ νέου μετά από αίτημα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB)», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της πρεσβείας, Αντρέα Καλάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες «ανησυχούν έντονα για την καθυστέρηση στην προξενική πρόσβαση τόσο στον κ. Γουίλαν όσο και ευρύτερα στους Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία και στην έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους της Ρωσίας στη Διμερή Προξενική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

«Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας μέσω των διπλωματικών οδών και καλούμε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης», δήλωσε ο Αντρέα Καλάν.

Ο 48χρονος Γουίλαν ο οποίος έχει επίσης ιρλανδική, καναδική και αμερικανική ιθαγένεια, τέθηκε υπό κράτηση τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους στη Μόσχα για κατηγορίες σχετικά με κατασκοπεία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι έφτασε στη Μόσχα για να παρευρεθεί στον γάμο φιλικού προσώπου.

Ο Πομπέο ζητάει την άμεση απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν, ο οποίος καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 16 ετών.

Την άμεση απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν από τις ρωσικές αρχές ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ είναι εξοργισμένες από την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την καταδίκη του Αμερικανού πολίτη, Πολ Γουίλαν, έπειτα από μυστική δίκη με μυστικές αποδείξεις και χωρίς την κατάλληλη παρουσία μαρτύρων υπεράσπισης» ανέφερε, σε γραπτή του δήλωση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Και διαμήνυσε: «Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν».

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Αμερικανό σε ποινή φυλάκισης 16 ετών, καθώς τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της κατασκοπείας.

Ο Πολ Γουίλαν, ο οποίος είναι -επίσης- πολίτης του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, συνελήφθη στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2018 κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Από την πρώτη στιγμή, αρνήθηκε κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι έφτασε στη Ρωσία για τον γάμο φίλου του.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία δήλωσε ότι η ποινή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο διάλογος δεν θα διακοπεί.

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"