«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Kυριακή, 14 Oκτωβρίου 2007 – Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σενάρια Ψυχρού Πολέμου βλέπει τώρα ο Πούτιν

Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

Αν και την περασμένη Τετάρτη τα περισσότερα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνάντηση Πούτιν-Σαρκοζί, οι μεγάλες ειδήσεις το πρωί της ίδιας ημέρας δεν βγήκαν από το Κρεμλίνο, αλλά από την οδό Λιουμπιάνκα και τα γραφεία της FSB....

Ενάμιση μόλις μήνα πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές ο αρχηγός της Νικολάι Πάτρουσεφ, ο άνθρωπος δηλαδή όπου η δύναμή του στη σημερινή Ρωσία είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι ι Φάκτι» προχώρησε σε σειρά αποκαλύψεων.

Σε μια κομβική χρονικά περίοδο για το μέλλον της χώρας του, ο Ρώσος στρατηγός αποφάσισε, όχι τυχαία, να ονοματίσει για πρώτη φορά τους εχθρούς της χώρας και όχι απλώς να τους φωτογραφίσει, όπως μέχρι πρότινος συνήθιζε.

Με τον χρόνο των εκλογών να μετράει αντίστροφα, ο Ν. Πάτρουσεφ μίλησε για συστηματική εργασία Δυτικών πρακτόρων, που έχει σκοπό τη διάλυση της χώρας του. Απώτερος στόχος τους, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι η γέννηση δυσαρέσκειας στους Ρώσους εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των προεδρικών του Μαρτίου, με τελικό αποτέλεσμα την κάθοδο του κόσμου στους δρόμους.

Παιχνίδια πρακτόρων

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η Μεγάλη Βρετανία, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση. Ο αρχηγός της FSB, αφού παραδέχτηκε τις ικανότητες των Βρετανών πρακτόρων υποστηρίζοντας πως είναι οι πιο διεισδυτικοί, σημείωσε πως η υπηρεσία του έμαθε πια να τους αντιμετωπίζει καθώς τα τρωτά τους σημεία είναι πλέον γνωστά.

Ανατρέχοντας στα χρόνια της Ελισάβετ της Α΄, υποστήριξε πως από τότε μέχρι σήμερα οι πράκτορες της Μ16 διέπονται από μια αρχή: «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Χρήμα, δωροδοκίες, εκβιασμοί, προστασία από τιμωρία για εγκλήματα αποτελούν τις κυρίες μεθόδους στρατολόγησής τους». Πέραν αυτής της μεθοδολογίας, M16 και CIA, έχουν εφεύρει μια σειρά από δούρειους ίππους. Ποιοι είναι αυτοί; Οι ΜΚΟ, τις οποίες ξένοι κατάσκοποι χρησιμοποιούν ως εργαλείο, συλλέγοντας πληροφορίες, τις οποίες μετατρέπουν σε εργαλείο επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις. Για παραδείγματα έδειξε τις επαναστάσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Σημαντικά επίσης εργαλεία στα χέρια της M16 και της CIA, κατά τον Πάτρουσεφ, αποτελούν και οι ειδικές μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και της Γεωργίας, μέσω των οποίων κατασκοπεύουν τη Ρωσία. Ο αρχηγός της FSB, αποκάλυψε ακόμα πως από το 2003 έως και σήμερα οι άντρες του, έχουν ανακαλύψει 270 ξένους κατασκόπους.

Από τα χείλη του θα ήταν αδύνατον να απουσιάζουν τα ονόματα των καταζητούμενων Μπερεζόφσκι και Ζακάγιεφ, στα πρόσωπα των οποίων οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας έχουν βρει, όπως υποστήριξε στήριγμα. Τεκμηριώνοντας την άποψή του, υπενθύμισε πως ο Βιατσεσλάβ Ζάρκο, ο οποίος εργαζόταν για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ομολόγησε πως ο Μπερεζόφσκι και ο Λιτβινιένκο ήταν οι άνθρωποι που τον στρατολόγησαν.

Η χρονική συγκυρία η οποία επέλεξε ο Πάτρουσεφ, για να πει όσα δεν είχε εκστομίσει τα τελευταία χρόνια μόνο τυχαία δεν ήταν. Θεωρείται επίσης βέβαιο πως όλα αυτά ήταν εις γνώσιν του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τη χώρα να πλησιάζει σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία κλίματος. Ενός κλίματος για το οποίο το Κρεμλίνο πασχίζει να το δημιουργήσει αυτό πριν προλάβει και το πράξει η Δύση. Οπως μάλιστα ανέφερε στην «Κ» έγκυρη πηγή, σκοπός του Πούτιν είναι τις εκλογές στη Ρωσία να τις κάνει ο ίδιος και όχι η Δύση. Για τον λόγο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει να ανοίγει ο ίδιος ένα ένα τα χαρτιά του σε κομβικά χρονικά σημεία, που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Η αρχή έγινε με την πρωθυπουργοποίηση του έμπιστου του Ζουμπκόφ και συνεχίστηκε με την ανακοίνωση της προθέσεώς του να αναλάβει την πρωθυπουργία στην επόμενη κυβέρνηση.

Το προγούμενο της Ουκρανίας

Την περασμένη μάλιστα Κυριακή ήλθε με μια ακόμα αιφνιδιαστική του ενέργεια η οποία πέρασε στα ψιλά, να δείξει πως επιθυμία του είναι να διαφυλάξει όλα τα επικίνδυνα νώτα, στην πορεία της χώρας προς τις εκλογές. Με τη συμβολική και συνάμα ουσιαστική τοποθέτηση του τέως πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ ως αρχηγού στην υπηρεσία Διεθνούς Αντικατασκοπίας, έδειξε πως φοβάται ότι και ο Πάτρουσεφ. Απόπειρα βελούδινων επαναστάσεων, κατά τα πρότυπα της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Μήπως όμως μιας περιορισμένης κλίμακας βελούδινη επανάσταση τεχνητή ή μη, την οποία όπως δήλωσε ο Πάτρουσεφ επιχειρεί να πράξει η Δύση, θα βόλευε τόσο την περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά κυρίως την παραμονή του Πούτιν στο Κρεμλίνο; Με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων να θεωρεί πως προδοσία δεν θα είναι η αλλαγή του Συντάγματος και η ανανέωση της θητείας του Πούτιν, αλλά το να εγκαταλείψει αυτούς και το δημιούργημα της ισχυρής Ρωσίας που ο ίδιος πέτυχε, γεννάται ένα ερώτημα: Πόσοι Ρώσοι θα είναι εκείνοι που στη θέα διαδηλώσεων, κατά τα πρότυπα των μαύρων σελίδων για την ιστορία της χώρας τη δεκαετία του 1990, θα ήθελαν να τον δουν να αποχωρεί;

http://www.ifestosedu.gr/26Chrimatodotiseis.htm

http://dia-kosmos.blogspot.gr

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"