Το νευρικό δίκτυο του εγκεφάλου είναι παρόμοιο με το δίκτυο γαλαξιών
Είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ένα μικρό σύμπαν;
Το νευρικό δίκτυο του εγκεφάλου είναι παρόμοιο με το δίκτυο γαλαξιών, σύμφωνα με επιστήμονες.
EPOCH TIMES
Ο Φράνκο Βάτσα [Franco Vazza], αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ο Αλμπέρτο Φελέτι [Alberto Feletti], νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα, συνέκριναν το δίκτυο νευρικών κυττάρων στον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένα δίκτυο γαλαξιών και βρήκαν εκπληκτικές ομοιότητες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα επιστημονικών και τεχνικών ειδήσεων Phys.org.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physics, οι επιστήμονες μίλησαν για τις ομοιότητες μεταξύ των δύο πιο σύνθετων συστημάτων στη φύση: το δίκτυο νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το δίκτυο γαλαξιών στο σύμπαν.
Αν και τα δύο δίκτυα διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος, η ανάλυσή τους δείχνει ότι διαφορετικές φυσικές διαδικασίες μπορούν να δημιουργήσουν δομές με το ίδιο επίπεδο πολυπλοκότητας και αυτο-οργάνωσης.
Ψηφιακή ακτινογραφία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε μπλε τρισδιάστατο φόντο.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί χάρη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο περίπου 69 δισεκατομμυρίων νευρώνων. Υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο παρατηρήσιμο Σύμπαν.
Και στα δύο συστήματα, μόνο το 30% της μάζας τους αποτελείται από γαλαξίες και νευρώνες. Επιπλέον, οι γαλαξίες και οι νευρώνες σχηματίζουν νηματώδεις δομές ή κόμπους μεταξύ νημάτων. Τελικά, και στα δύο συστήματα, το 70% της υπόλοιπης μάζας είναι συστατικά που παίζουν παθητικό ρόλο: στον εγκέφαλο είναι νερό, και στο Σύμπαν είναι σκοτεινή ενέργεια.
Με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους, οι ερευνητές συνέκριναν τα γαλαξιακά δίκτυα με περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και της παρεγκεφαλίδας.
Space Web / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 4.0
«Υπολογίσαμε τη φασματική πυκνότητα και των δύο συστημάτων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμολογία για τη μελέτη της χωρικής κατανομής των γαλαξιών», εξηγεί ο Φράνκο Βάτσα.
Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανομή των δονήσεων στο νευρικό δίκτυο της παρεγκεφαλίδας σε κλίμακα από ένα μικρόμετρο έως 0,1 χιλ. ακολουθεί την ίδια εξέλιξη με την κατανομή της ύλης στον κοσμικό ιστό, αλλά μόνο σε μεγαλύτερη κλίμακα, από 5 έως 500 εκατομμύρια έτη φωτός.
Οι επιστήμονες βρήκαν και άλλη μια ομοιότητα: τον μέσο αριθμό συνδέσεων σε κάθε κόμβο και την τάση ομαδοποίησης πολλαπλών συνδέσεων σε κεντρικούς κόμβους εντός του δικτύου.
Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος. Yuichiro Chino / Στιγμή μέσω Getty Images
«Είναι πιθανόν οι αλληλεπιδράσεις εντός των δύο δικτύων να αναπτύσσονται σύμφωνα με παρόμοιες φυσικές αρχές, παρά την εντυπωσιακή και προφανή διαφορά μεταξύ των φυσικών δυνάμεων που ελέγχουν τους γαλαξίες και τους νευρώνες», προσθέτει ο Αλμπέρτο Φελέτι.
Τα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής μελέτης οδηγούν τους επιστήμονες να σκεφτούν ότι νέες και αποτελεσματικές μέθοδοι ανάλυσης της κοσμολογίας και της νευροχειρουργικής θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών στις οποίες βασίζονται οι αλλαγές σε αυτά τα δύο συστήματα.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!