«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
Η Πολωνία έχει περάσει 45 χρόνια κάτω από τον κομμουνισμό. Το μήνυμα σε facebook και twitter!..


Η Πολωνία προτείνει πρόστιμα ύψους 13,5 εκατ. δολαρίων στους τεχνολογικούς κολοσσούς που ασκούν ιδεολογική λογοκρισία

KATABELLA ROBERTS

Νέοι νόμοι που πρότεινε η Πολωνία θα μπορούσαν να επιβάλουν τεράστια πρόστιμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που λογοκρίνουν χρήστες ή αφαιρούν δημοσιεύσεις για ιδεολογικούς λόγους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Σεμπάστιαν Καλέτα.

Μιλώντας στο Fox News, ο Καλέτα είπε ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν τους συντηρητικούς, τον Χριστιανισμό και τις παραδοσιακές αξίες απαγορεύοντας ή αφαιρώντας δημοσιεύσεις.

«Βλέπουμε ότι όταν οι μεγάλες εταιρίες αποφασίζουν να αφαιρέσουν περιεχόμενο για πολιτικούς σκοπούς, είναι κυρίως περιεχόμενο που επαινεί τις παραδοσιακές αξίες ή επαινεί τον συντηρητισμό», δήλωσε ο Καλέτα, προσθέτοντας, «και διαγράφεται στο πλαίσιο της «πολιτικής ρητορικής μίσους» ενώ δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να το κάνουν αυτό».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οποιαδήποτε πλατφόρμα που αποκλείει έναν χρήστη ή αφαιρεί αναρτήσεις για ιδεολογικούς λόγους θα αντιμετωπίζει πρόστιμα 13,5 εκατ. δολαρίων, εκτός εάν το περιεχόμενο είναι επίσης παράνομο σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία. Θα συσταθεί επίσης επιτροπή για την εποπτεία των διαφωνιών.

Η απόφαση της Πολωνίας έρχεται μετά την διαγραφή των λογαριασμών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τους Twitter, Facebook και Instagram, αφού κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας στη διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασίσουν οι ανώνυμοι επόπτες που εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείες», δήλωσε ο Καλέτα.

«Αντ ‘αυτού, αυτό αφορά τον εθνικό σώμα, δηλαδή τους νόμιμα εκλεγμένους αξιωματούχους, όλες οι βιομηχανίες, η αυτοκινητοβιομηχανία, η τηλεφωνία, ο οικονομικός τομέας, άρχισαν να ελέγχονται μόνο αφότου αναπτύχθηκαν πάρα πολύ, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους τεχνολογικούς κολοσσούς».

«Είναι πολύ ανησυχητικό, διότι εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί θεωρούν τον εαυτό τους ως οργανισμούς αρκετά εξουσιοδοτημένους ώστε να διαγράφουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό τότε στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο: ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιονδήποτε και οποτεδήποτε θέλουμε», πρόσθεσε.

Προχωρώντας τη νέα νομοθεσία, ο Καλέτα σημείωσε ότι η Πολωνία έχει περάσει 45 χρόνια κάτω από τον κομμουνισμό – μια εμπειρία είπε μέσω της οποίας διδάχτηκε την αξία της ελευθερίας του λόγου και την ανάγκη να ξέρει πότε να τραβήξει μια γραμμή εν μέσω ανησυχητικών νέων τάσεων που κλίνουν προς τη λογοκρισία.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε την καθιέρωση νόμων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, καταγγέλλοντας τους τεχνολογικούς κολοσσούς για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook στις 13 Ιανουαρίου, ο Μοραβιέτσκι έγραψε ότι το διαδίκτυο, με την πάροδο του χρόνου, έχει κυριευθεί από διεθνείς εταιρείες που αντιμετωπίζουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των ανθρώπων ως πηγή εσόδων και εργαλείο για την αύξηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους.

«Έχουν επίσης εισαγάγει τα δικά τους πρότυπα πολιτικής ορθότητας και πολεμούν εκείνους που τους αντιτίθενται», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι.

«Τώρα όλο και περισσότερο ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρακτικές που πιστεύαμε ότι είχαν μείνει στο παρελθόν. Η λογοκρισία, κάποτε η πρακτική των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, επέστρεψε τώρα, αλλά με μια νέα μορφή, που διευθύνεται από εταιρείες, οι οποίες σιωπούν αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά».

«Η συζήτηση υπάρχει για την ανταλλαγή απόψεων και όχι για την αποσιώπηση των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε με αυτά που γράφουν οι αντίπαλοί μας, αλλά δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να εκφράσει απόψεις που δεν αντιβαίνουν το νόμο», πρόσθεσε.

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι η χώρα θα υιοθετήσει τους κατάλληλους νόμους για τη ρύθμιση των λειτουργιών του Facebook, του Twitter, του Instagram και άλλων παρόμοιων πλατφορμών.

Η Ουγγαρία επίσης ακολουθεί την Πολωνία στον αγώνα κατά της λογοκρισίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την υπουργό Δικαιοσύνης Τζουντίτ Βάργκα να δηλώνει, τον περασμένο μήνα, ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν δεν θα ανεχθεί εισβολές στην ελευθερία του λόγου.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook, η Βάργκα έθεσε την προοπτική να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για αυτό που αποκάλεσε «συστηματική παραβίαση» της ελευθερίας του λόγου και ανέφερε ότι επρόκειτο να καταθέσει νομοσχέδιο, αργότερα φέτος, για την «ρύθμιση των δραστηριοτήτων των μεγάλων εγχώριων εταιρειών τεχνολογίας».

Ισχυρίστηκε ότι και η ίδια επίσης έχει υποστεί «λογοκρισία» από το Facebook και παραπονέθηκε ότι οι κύριες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης «περιορίζουν την ορατότητα των χριστιανικών, συντηρητικών, δεξιών απόψεων» και κατηγόρησε τις «ομάδες εξουσίας πίσω από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς ότι έχουν την εξουσία να αποφασίσουν για τα εκλογικά αποτελέσματα».

Η Βάργκα σε ανάρτησή της έγραψε ότι το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να χρειαστεί ταχύτερη δράση. «Ωστόσο, λόγω των συστηματικών παραβιάσεων, ίσως χρειαστεί να πράξουμε νωρίτερα».

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

https://theepochtimes.gr

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"