ΜΚΟ - UANI ΚΑΙ Ο ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΡΕΣΤΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο ρόλος των ΗΠΑ-NSA, η ΜΟΣΑΝΤ...και οι ΜΚΟ ως θυγατρικές...Ποιοί ορίζουν τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα;
Σχόλιον: Αναδημοσίευση...Δημοσιεύθηκε στις 06/10/2014
Διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ παίρνει η δικαστική διαμάχη του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη, με την Αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση UANI (United Against Nuclear Iran– Ενωμένοι Ενάντια Στο Πυρηνικό Ιράν), μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παρέμβει στο δικαστήριο, επικαλούμενο το σπανιότατο «δικαίωμα του απορρήτου των κρατικών μυστικών» και να ζητήσει την απόρριψη της αγωγής που έχει υποβάλλει ο Έλληνας εφοπλιστής.
Το κυβερνητικό αίτημα, που υπογράφεται από επτά ανώτατους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (Βοηθός γενικού εισαγγελέα Stuart F. Delery, αναπληρωτής βοηθός Kathleen R. Hartnett, διευθυντής Joseph H. Huntκ.α.) θα συζητηθεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 8 Οκτωβρίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Ενδεικτική, του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η υπόθεση, είναι η φράση του Αμερικανού δικαστή Edgardo Ramos, όταν στις 14 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε η έγγραφη παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Σας ευχαριστώ που παρευρεθήκατε και που προσθέσατε ακόμη ένα επίπεδο ενδιαφέροντος σε αυτήν τη μυστηριώδη υπόθεση», είπε ο δικαστής απευθυνόμενος στους συνηγόρους του Β. Ρέστη και της UANI, καθώς και στον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Η σφοδρή αντιδικία του Έλληνα εφοπλιστή με την αμερικανική ΜΚΟ ξεκίνησε τον Μάιο του 2013. Τότε, ο επικεφαλής της UANI και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Mark Wallace, κατήγγειλε τον Β. Ρέστη ‒που την εποχή εκείνη ήταν ιδιοκτήτης της τράπεζας FBB‒, υποστηρίζοντας ότι, κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, συνεργάζεται με στελέχη του καθεστώτος, προκειμένου να σπάσει το εμπάργκο πετρελαίου.
Ως επίρρωση αυτών των ισχυρισμών, η UANI δημοσιοποίησε επιστολή του επιχειρηματία Ιωάννη Καμπή που ενημέρωνε τον Βίκτωρα Ρέστη, σχετικά με το ενδιαφέρον των Ιρανών, να επενδύσουν στη FBB χρηματικό κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ συμμετέχοντας παράλληλα και οι ίδιοι στη μετοχική της σύνθεση.
Ως αντάλλαγμα, οι Ιρανοί ζητούσαν από τον Β. Ρέστη να διευκολύνει, μέσω της τράπεζάς του, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το ιρανικό καθεστώς στη μεταφορά πετρελαίου στις ξένες αγορές, παρακάμπτοντας το διεθνές εμπάργκο. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καμπής είχε ήδη κατηγορηθεί και είχε τεθεί στη «μαύρη λίστα» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για συνωμοσία με το ιρανικό καθεστώς και παράνομη εξαγωγή πετρελαίου.
Στην ίδια καταγγελία της UANI επισημαίνεται, εξάλλου, ότι πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας του Βίκτωρα Ρέστη, «Enterprises Shipping and Trading SA» (EST), είχαν επισκεφθεί κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων λιμάνια του Ιράν για να διευκολύνουν την παράνομη μεταφορά πετρελαίου.
Η αγωγή Ρέστη και η… χορηγία στην UANI
Αμέσως μετά την καταγγελία τηςUANI, ο Βίκτωρας Ρέστης, με δηλώσεις του, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το ιρανικό καθεστώς και υποστήριξε ότι τα στοιχεία, τα οποία επικαλείται ο Mark Wallace ήταν πλαστά και κατασκευασμένα.
Στις 22 Ιουλίου 2013 ο εφοπλιστής κατέθεσε στο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αγωγή κατά της UANI για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας ως αποζημίωση το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αλληλογραφία, μάλιστα, με τους δικηγόρους του υπάρχει η σκέψη η συγκεκριμένη κίνηση να γίνει στις 3 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα πριν τον εορτασμό της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, έτσι ώστε να «χαλάσει» το «weekend» τουWallace…
Στις 26 Ιουλίου 2013, ο Βίκτωρας Ρέστης συνελήφθη στην Αθήνα για τα επισφαλή δάνεια της FBB και προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Από τον Κορυδαλλό αποφυλακίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2013, με τους περιοριστικούς όρους εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαμένει.
Έτσι, η δικαστική διαμάχη του με την UANI αναβίωσε, αλλά με έναν πολύ περίεργο τρόπο, αφού, «ξεχνώντας» ότι έχει υποβάλει εναντίον της αμερικανικής ΜΚΟ αγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, της προσέφερε ως χορηγία το ποσό των 400.000 δολαρίων, προκειμένου να υπάρξει συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς τους!
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από την UANI, όπως η ίδια αναφέρει σε επίσημα έγγραφά της, ως απόπειρα του Έλληνα εφοπλιστή να εξαγοράσει τη σιωπή της, με αποτέλεσμα η διαμάχη να ξαναφουντώσει.
Έτσι, οι δικηγόροι της UANI ζήτησαν από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης να μην τους υποχρεώσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσουν τον Β. Ρέστη, επειδή φοβούνται για την ασφάλειά τους! Και τούτο γιατί, όπως υποστηρίζουν, έχουν περιέλθει σε γνώση τους περιστατικά που εμπλέκουν τον Β. Ρέστη σε υποθέσεις ξυλοδαρμών, σχέσεων με επίορκους αστυνομικούς, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς κ.α.
Β. Ρέστης: «Είναι όλα συκοφαντίες»
Από την πλευρά του, ο εβραϊκής καταγωγής Β. Ρέστης συνεχίζει να κάνει λόγο για οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία εναντίον του, που αποσκοπεί στην επιχειρηματική του εξόντωση, ενώ οι δικηγόροι του ζήτησαν να εξεταστεί ως μάρτυρας στο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο πρώην αρχηγός της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, ισχυριζόμενοι ότι διακίνησε ψευδή στοιχεία για τις σχέσεις του εφοπλιστή με ανθρώπους του ιρανικού καθεστώτος.
Μέιρ Νταγκάν
Έτσι και με αφορμή την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπέρ της UANI, η δίκη στις 8 Οκτωβρίου αναμένεται θυελλώδης.
Οι εναγόμενοι θα εμείνουν στη θέση τους ότι η αγωγή του Β. Ρέστη πρέπει να τεθεί στο αρχείο, διότι υπάρχουν έγγραφα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Από τη δική τους πλευρά, οι Αμερικανοί δικηγόροι του Έλληνα εφοπλιστή θα υποστηρίξουν ότι η κυβερνητική παρέμβαση για προστασία απόρρητων κρατικών μυστικών πρέπει να μη γίνει δεκτή, αφού η υπόθεση αφορά ιδιωτική διαφορά και δεν μπορεί μία ΜΚΟ, όπως η UANI,να έχει στην κατοχή της απόρρητα κρατικά έγγραφα.
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!