«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Η απόφαση-σταθμός, που χαρακτηρίζεται ως «αμφιλεγόμενη» από τα…προοδευτικά «ελληνικά» ΜΜΕ-που ως γνωστόν λυμαίνονται ψευτοαριστεροί με Φεράρι-εξισώνει τη στάση της ναζιστικής Γερμανίας με εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δεσμευτικό για τα μέλη του Οργανισμού ψήφισμα υπερψηφίστηκε διά ανατάσεως της χειρός από περισσότερα από τα μισά παρόντα μέλη, ενώ καταψήφισαν οκτώ.

Με το ψήφισμα καλούνται τα μέλη του ΟΑΣΕ να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού». 


Την ημέρα εκείνη το 1939 υπεγράφη το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολοτώφ με τo οποίο άνοιγε ο δρόμο για το μοίρασμα της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ του Γ’ Ράιχ και της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε μία εβδομάδα αργότερα όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία.

Έντονη ήταν η αντίδραση των Ρώσων βουλευτών που συμμετέχουν στο Σώμα των 385 μελών, εγκαταλείποντας την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού, στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους. «Αυτοί που εξισώνουν τον ναζισμό με το σταλινισμό ξεχνούν ότι η σταλινική Σοβιετική Ένωση έκανε τις μεγαλύτερες θυσίες και είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απελευθέρωση της Ευρώπης από το φασισμό» δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Κοζλόφσκι.

Στην αντίπερα πλευρά, η Λιθουανή βουλευτής Βίλια Αμπραμικιένε, υπεραμυνόμενη του ψηφίσματος, υποστήριξε ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να προσβάλουμε κανέναν. Θεωρήσαμε χρέος μας να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας καθοδηγούμενοι από ένα αίσθημα δικαίου προς όσους υπέφεραν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού λαού».

Στην Ελλάδα, έντονη υπήρξε η αντίδραση του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για «απαράδεκτο αντικομμουνιστικό ψήφισμα» και υιοθέτηση και από τον ΟΑΣΕ της «ξέφρενης αντικομμουνιστικής εκστρατείας» της ΕΕ.

Το ΚΚΕ παρατηρεί ότι δεν είναι τυχαίο που το ψήφισμα εγκρίθηκε στη Λιθουανία, όπου «το κράτος δικαιώνει τους ναζί και τους συνεργάτες τους, ενώ την ίδια στιγμή ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα διώκονται και έχουν εκτίσει βαριές ποινές φυλάκισης».

Κατά το ΚΚΕ, «η έξαρση του αντικομμουνισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Αποτελεί επιλογή της άρχουσας τάξης», ενώ ο αντικομμουνισμός και οι φορείς του «αποτελούν προάγγελο γενικότερων επιθέσεων στα κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα».

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"