«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Η φαντασία για ρωσική ήττα και η υπόθεση της διπλωματίας

Barry R. Posen


Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία, ο πρόεδρος και οι σύμμαχοι αυτής της χώρας φαίνεται να συμφωνούν: η Ουκρανία πρέπει να αγωνιστεί μέχρι τη νίκη και να αποκαταστήσει το προπολεμικό status quo. Η Ρωσία θα ξαναδώσει τα εδαφικά κέρδη που έχει κάνει από τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ούτε την προσάρτηση της Κριμαίας ούτε τα αποσχιστικά κράτη στη Ντονμπάς και θα συνεχίσει την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για την Ρωσία, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αντιπροσώπευε μια ξεκάθαρη ήττα. Δεδομένου του τεράστιου κόστους που έχει ήδη πληρώσει, μαζί με την πιθανότητα ότι οι Δυτικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της δεν θα αρθούν σύντομα, η Μόσχα θα κέρδιζε λιγότερα από το τίποτα από αυτόν τον πόλεμο. Πράγματι, θα κατευθυνόταν προς μόνιμη αποδυνάμωση —ή, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, «αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με το να εισβάλλει στην Ουκρανία».

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν προτείνει δύο δρόμους προς τη νίκη. Ο πρώτος πηγαίνει μέσω της Ουκρανίας. Με την βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία μπορεί να νικήσει την Ρωσία στο πεδίο της μάχης, είτε εξαντλώντας τις δυνάμεις της μέσω φθοράς είτε ξεπερνώντας την έξυπνα. Η δεύτερη οδός πηγαίνει μέσω της Μόσχας. Με κάποιο συνδυασμό κερδών στο πεδίο της μάχης και οικονομικής πίεσης, η Δύση μπορεί να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να τερματίσει τον πόλεμο -ή να πείσει κάποιον στον κύκλο του να τον αντικαταστήσει δια της βίας.

Αλλά και οι δύο θεωρίες της νίκης στηρίζονται σε σαθρά θεμέλια. Στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός είναι πιθανότατα αρκετά ισχυρός για να υπερασπιστεί τα περισσότερα από τα κέρδη του. Στην Ρωσία, η οικονομία είναι αρκετά αυτόνομη και η λαβή του Πούτιν αρκετά σφιχτή ώστε ο πρόεδρος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει αυτά τα κέρδη. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της τρέχουσας στρατηγικής, λοιπόν, δεν είναι ένας ουκρανικός θρίαμβος, αλλά ένας μακρύς, αιματηρός, και τελικά αμφιταλαντευόμενος πόλεμος. Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα ήταν δαπανηρή όχι μόνο από την άποψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των οικονομικών ζημιών αλλά και από την άποψη της κλιμάκωσης —συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων.

Οι ηγέτες της Ουκρανίας και οι υποστηρικτές της μιλούν ως σαν η νίκη να είναι προ των πυλών. Αλλά αυτή η άποψη φαίνεται όλο και περισσότερο να είναι μια φαντασίωση. Η Ουκρανία και η Δύση θα πρέπει επομένως να επανεξετάσουν τις φιλοδοξίες τους και να στραφούν από την στρατηγική νίκης στον πόλεμο σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση: την εξεύρεση διπλωματικού συμβιβασμού που θα τερματίσει τις μάχες.

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ;

Πολλοί στην Δύση υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί επί του πεδίου. Σε αυτό το σενάριο, η Ουκρανία θα κατέστρεφε τη μαχητική ισχύ του ρωσικού στρατού, προκαλώντας υποχώρηση ή κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων. Στις αρχές του πολέμου, οι ενισχύοντες την Ουκρανία υποστήριξαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ηττηθεί δια της φθοράς. Τα απλά μαθηματικά έμοιαζαν να λένε την ιστορία ενός ρωσικού στρατού στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τον Απρίλιο, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας υπολόγισε ότι 15.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των τραυματιών ήταν τριπλάσιος, κάτι που ήταν ο μέσος όρος της εμπειρίας κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα σήμαινε ότι περίπου 60.000 Ρώσοι είχαν αποκλειστεί από την αποστολή. Οι αρχικές Δυτικές εκτιμήσεις ανέφεραν το μέγεθος της πρώτης γραμμής της ρωσικής δύναμης στην Ουκρανία σε 120 τακτικές ομάδες τάγματος, που θα ανέρχονταν συνολικά σε 120.000 άτομα. Εάν αυτές οι εκτιμήσεις για τα θύματα ήταν σωστές, η ισχύς των περισσότερων ρωσικών μονάδων μάχης θα είχε πέσει κάτω από το 50%, ένα ποσοστό που οι ειδικοί προτείνουν ότι καθιστά μια μονάδα μάχης τουλάχιστον προσωρινά αναποτελεσματική.

Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις φαίνονται πλέον υπερβολικά αισιόδοξες. Αν ήταν ακριβείς, ο ρωσικός στρατός θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει μέχρι τώρα. Αντίθετα, κατάφερε αργά αλλά σταθερά κέρδη στη Donbas. Αν και είναι πιθανό ότι η θεωρία της φθοράς θα μπορούσε μια μέρα να αποδειχθεί σωστή, τούτο δείχνει απίθανο. Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν υποστεί λιγότερες απώλειες από όσες πίστευαν πολλοί ή έχουν βρει παρά ταύτα τρόπο να διατηρήσουν πολλές από τις μονάδες τους σε ισχύ μάχης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρίσκουν εφεδρείες, παρά την δηλωμένη απροθυμία τους να στείλουν πρόσφατα στρατεύσιμους ή επιστρατευμένους εφέδρους στο μέτωπο. Και αν τα πράγματα γίνονταν κρίσιμα, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν αυτή την απροθυμία.

Εάν η θεωρία κατάρρευσης μέσω της φθοράς φαίνεται να έχει ήδη αποτύχει στην δοκιμασία της μάχης, υπάρχει μια άλλη επιλογή: οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους Ρώσους. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να νικήσουν τον εχθρό σε έναν μηχανοποιημένο πόλεμο, με τανκς και συνοδευτικό πεζικό και πυροβολικό, όπως το Ισραήλ κέρδισε τους Άραβες εχθρούς του στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 και στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία διαθέτουν επαρκείς μηχανοποιημένες μονάδες μάχης για να υπερασπιστούν πυκνά τα τεράστια μέτωπά τους, πράγμα που σημαίνει κατ' αρχήν ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ευάλωτες σε γρήγορες, σκληρές μηχανοποιημένες επιθέσεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία πλευρά δεν φαίνεται να έχει καταφύγει σε τέτοιες τακτικές. Η Ρωσία ίσως να διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις για τέτοιες επιθέσεις χωρίς να την παρακολουθούν οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και η Ουκρανία ίσως να υποφέρει από παρόμοιο έλεγχο από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τούτου λεχθέντος, ένας εγκλωβισμένος υπερασπιστής όπως η Ουκρανία θα μπορούσε να δελεάσει τον εχθρό του ώστε να υπερεκταθεί. Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να βρουν τις πλευρές τους και τις γραμμές εφοδιασμού τους ευάλωτες σε αντεπιθέσεις –όπως φαίνεται να συνέβη σε μικρή κλίμακα γύρω από το Κίεβο στις πρώτες μάχες του πολέμου.

Αλλά όπως ο ρωσικός στρατός είναι απίθανο να καταρρεύσει λόγω φθοράς, είναι επίσης απίθανο να χάσει με το να ξεπεραστεί. Οι Ρώσοι φαίνονται τώρα σοφοί για τα παιγνίδια που δοκίμασε η Ουκρανία από νωρίς. Και παρόλο που οι λεπτομέρειες είναι σπάνιες, οι πρόσφατες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στην περιοχή της Χερσώνας δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν ιδιαίτερο αιφνιδιασμό ή ελιγμούς. Αντί γι’ αυτό, φαίνεται να μοιάζουν με το είδος των αργών, επιθέσεων τριβής που οι ίδιοι οι Ρώσοι έχουν κάνει στη Donbas. Είναι απίθανο αυτό το μοτίβο να αλλάξει πολύ. Αν και οι Ουκρανοί, επειδή υπερασπίζονται την πατρίδα τους, έχουν περισσότερα κίνητρα από τους Ρώσους, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είναι εγγενώς ανώτεροι στον μηχανοποιημένο πόλεμο. Η αριστεία σε αυτό απαιτεί μεγάλο προγραμματισμό και εκπαίδευση. Ναι, οι Ουκρανοί έχουν επωφεληθεί από τις Δυτικές συμβουλές, αλλά η ίδια η Δύση ίσως να μην έχει κάνει πρακτική με τέτοιες επιχειρήσεις, αφού δεν έχει διεξαγάγει μηχανοποιημένο πόλεμο από το 2003, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ. Και από το 2014, οι Ουκρανοί έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην προετοιμασία δυνάμεων για την άμυνα των οχυρωμένων γραμμών στη Ντονμπάς, όχι για κινητικές εχθροπραξίες.

Το πιο σημαντικό, η ικανότητα μιας χώρας να διεξάγει μηχανοποιημένο πόλεμο συσχετίζεται με την κοινωνικοοικονομική της ανάπτυξη. Τόσο τεχνικές όσο και διοικητικές δεξιότητες απαιτούνται για να διατηρούνται χιλιάδες μηχανές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση λειτουργίας και να συντονίζονται μακρινές, γρήγορα κινούμενες μονάδες μάχης σε πραγματικό χρόνο. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν πληθυσμούς με παρόμοια ειδίκευση από τους οποίους μπορούν να αντλήσουν τους στρατιώτες τους, επομένως είναι απίθανο η πρώτη να έχει πλεονέκτημα στον μηχανοποιημένο πόλεμο.

Ένα πιθανό αντεπιχείρημα είναι ότι η Δύση θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ουκρανία με τόσο ανώτερη τεχνολογία που θα ξεπερνούσε τους Ρώσους, βοηθώντας το Κίεβο να νικήσει τον εχθρό του είτε μέσω φθοράς είτε μέσω κινητικού πολέμου. Αλλά αυτή η θεωρία είναι επίσης φαντασιώδης. Η Ρωσία απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα τρία προς ένα στον πληθυσμό και την οικονομική απόδοση, ένα χάσμα που ακόμη και τα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας θα ήταν δύσκολο να καλύψουν. Τα προηγμένα Δυτικά όπλα, όπως οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και NLAW, πιθανότατα βοήθησαν την Ουκρανία να απαιτήσει υψηλό τίμημα από τους Ρώσους. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να αξιοποιήσει τα τακτικά πλεονεκτήματα που ήδη απολαμβάνουν οι αμυνόμενοι -κάλυψη, απόκρυψη, και δυνατότητα διοχέτευσης εχθρικών δυνάμεων μέσω φυσικών και ανθρωπογενών εμποδίων. Είναι πολύ πιο δύσκολο να εκμεταλλευτεί κανείς την προηγμένη τεχνολογία για να πάει στην επίθεση εναντίον ενός αντιπάλου που διαθέτει ένα σημαντικό ποσοτικό πλεονέκτημα, γιατί για να γίνει αυτό απαιτεί να ξεπεραστούν τόσο οι ανώτεροι αριθμοί όσο και τα τακτικά πλεονεκτήματα της άμυνας. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, δεν είναι προφανές ποια ειδική τεχνολογία διαθέτει η Δύση που θα ωφελούσε τόσο πολύ τον ουκρανικό στρατό που θα μπορούσε να σπάσει τις ρωσικές άμυνες.

Για να γίνει κατανοητή η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, ας ληφθεί υπόψη η αποτυχία της ναζιστικής Γερμανίας στην τελευταία της μεγάλη επίθεση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τη Μάχη του Bulge. Τον Δεκέμβριο του 1944, οι Γερμανοί αιφνιδίασαν τους Συμμάχους στο Δάσος των Αρδεννών με συγκέντρωση μηχανοποιημένων μεραρχιών και μεραρχιών πεζικού ενάντια σε ένα ασθενώς αμυνόμενο τμήμα μετώπου μήκους 50 μιλίων. Ήλπιζαν να συντρίψουν την άμυνα των Συμμάχων στο Βέλγιο, να χωρίσουν τον στρατό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να καταλάβουν το κρίσιμο λιμάνι της Αμβέρσας, και να σταματήσουν την πολεμική προσπάθεια των Συμμάχων. Η Βέρμαχτ πόνταρε ότι η ικανότητά της στον τεθωρακισμένο πόλεμο, η επιμελής τοπική αριθμητική υπεροχή της, και η προηγμένη τεχνολογία των τεθωρακισμένων οχημάτων της θα ξεπερνούσαν τα συνδυασμένα πλεονεκτήματα που απολάμβαναν οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το πυροβολικό, και την αεροπορία. Αν και οι Γερμανοί μπόρεσαν να επιτύχουν την έκπληξη και απόλαυσαν λίγες μέρες επιτυχίας, η επιχείρηση σύντομα καταποντίστηκε. Οι Δυτικοί διοικητές κατάλαβαν γρήγορα τι συνέβαινε και χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά την υπεροχή του υλικού τους για να ανατρέψουν την προέλαση. Σήμερα, ορισμένοι φαίνεται να προτείνουν στους Ουκρανούς να δοκιμάσουν μια στρατηγική παρόμοια με εκείνη των Γερμανών για να ξεπεράσουν παρόμοιους περιορισμούς. Αλλά δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί θα τα πήγαιναν καλύτερα.

ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ;

Εάν το Κίεβο δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ίσως μπορεί να πετύχει μια νίκη στη Μόσχα. Αυτή, η άλλη κύρια θεωρία της νίκης, φαντάζεται ότι ένας συνδυασμός φθοράς στο πεδίο της μάχης και οικονομικής πίεσης θα μπορούσε να προκαλέσει μια απόφαση εκ μέρους της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο και να εγκαταλείψει τα κέρδη της.

Σε αυτή την θεωρία, η φθορά στο πεδίο της μάχης κινητοποιεί τα μέλη των οικογενειών των σκοτωμένων, τραυματισμένων, και ταλαιπωρημένων Ρώσων στρατιωτών εναντίον του Πούτιν, ενώ η οικονομική πίεση κάνει τις ζωές των μέσων Ρώσων όλο και πιο θλιβερές. Ο Πούτιν παρακολουθεί την δημοτικότητά του να μειώνεται και αρχίζει να φοβάται ότι η πολιτική του καριέρα θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει αν δεν σταματήσει τον πόλεμο. Εναλλακτικά, ο Πούτιν δεν βλέπει πόσο γρήγορα η φθορά στο πεδίο της μάχης και η οικονομική στέρηση υπονομεύουν την υποστήριξή του, αλλά το κάνουν άλλοι στον κύκλο του, και για το δικό τους καθαρό συμφέρον, τον καθαιρούν και ίσως ακόμη και τον εκτελούν. Μόλις ανέβουν στην εξουσία, κάνουν έκκληση για ειρήνη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Ρωσία παραδέχεται την ήττα.

Αλλά αυτός ο δρόμος προς τη νίκη της Ουκρανίας είναι επίσης γεμάτος εμπόδια. Πρώτον, ο Πούτιν είναι ένας βετεράνος επαγγελματίας των υπηρεσιών πληροφοριών που προφανώς γνωρίζει πολλά για τις συνωμοσίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου άμυνας εναντίον τους. Αυτό από μόνο του κάνει μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος ύποπτη, ακόμα κι αν υπήρχαν κάποιοι στη Μόσχα που ήταν διατεθειμένοι να ρισκάρουν την ζωή τους για να το δοκιμάσουν. Αφετέρου, η συμπίεση της ρωσικής οικονομίας είναι απίθανο να προκαλέσει επαρκείς στερήσεις για να δημιουργήσει ουσιαστική πολιτική πίεση εναντίον του Πούτιν. Η Δύση μπορεί να κάνει την ζωή των Ρώσων λίγο πιο γκρίζα και μπορεί να στερήσει από τους Ρώσους κατασκευαστές όπλων εξελιγμένα εισαγόμενα ηλεκτρονικά υποεξαρτήματα. Αλλά αυτά τα επιτεύγματα φαίνεται απίθανο να κλονίσουν τον Πούτιν ή την κυριαρχία του. Η Ρωσία είναι μια τεράστια και πολυπληθής χώρα, με άφθονη καλλιεργήσιμη γη, άφθονα αποθέματα ενέργειας, πολλούς άλλους φυσικούς πόρους, και μια μεγάλη, αν και παλιά, βιομηχανική βάση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε και απέτυχε να στραγγαλίσει το Ιράν, μια πολύ μικρότερη και λιγότερο ανεπτυγμένη αλλά εξίσου ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα. Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα λειτουργήσει η ίδια στρατηγική εναντίον της Ρωσίας.

Η επίδραση των απωλειών [στρατιωτών] στους υπολογισμούς του Πούτιν για τα δικά του συμφέροντα είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Και πάλι, όμως, υπάρχει λόγος να υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο παράγοντας θα τον πείσει να υποχωρήσει. Οι μεγάλες δυνάμεις συχνά υφίστανται μεγάλες πολεμικές απώλειες επί χρόνια, ακόμη και για ασήμαντους λόγους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, και στο Ιράκ˙ η Σοβιετική Ένωση το έκανε στο Αφγανιστάν. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, πολλοί στην Δύση επέμεναν [ότι πρέπει] να οργανωθούν οι Ουκρανοί για μια αντάρτικη εξέγερση εναντίον της Ρωσίας. Η ελπίδα ήταν ότι αυτή η προοπτική θα απέτρεπε μια ρωσική επίθεση στην αρχή ή, ελλείψει αυτού, θα απαιτούσε τόσο υψηλό τίμημα από τις ρωσικές δυνάμεις που σύντομα θα αναχωρούσαν. Ένα πρόβλημα με αυτή την στρατηγική είναι ότι οι ίδιοι οι αντάρτες πρέπει να υποφέρουν πολύ για το προνόμιο να επιβάλλουν υψηλό τίμημα στους κατακτητές τους. Οι Ουκρανοί ίσως να είναι πρόθυμοι να υποστούν οδυνηρές απώλειες σε έναν συμβατικό πόλεμο φθοράς εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν είναι σαφές ότι μπορούν να προκαλέσουν αρκετό πόνο για να πετύχουν τη νίκη που θέλουν.

Ούτε είναι σαφές ότι μπορούν να υποστούν τέτοιες απώλειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πιο πατριώτες στρατιώτες μπορεί να εξαντλήσουν την υπομονή τους, αν οι μάχες φαίνονται μάταιες. Εάν οι αυξανόμενες απώλειες απαιτούν από την Ουκρανία να ρίξει όλο και λιγότερο προετοιμασμένα στρατεύματα σε μια απέλπιδα μάχη, η υποστήριξη για έναν ανοιχτό πόλεμο φθοράς θα διαβρωθεί ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι είναι πιθανό να έχουν υψηλή ανοχή στον πόνο. Ο Πούτιν έχει ελέγξει τόσο πολύ το εγχώριο αφήγημα για τον πόλεμό του που πολλοί Ρώσοι πολίτες βλέπουν τον αγώνα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο ίδιος -ως μια κρίσιμη μάχη για την εθνική ασφάλεια. Και η Ρωσία έχει περισσότερους ανθρώπους από την Ουκρανία.

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να χτυπηθεί αρκετά δυνατά ή αρκετά έξυπνα για να προκαλέσει την κατάρρευσή του ή ότι η Ρωσία δεν μπορεί να πληγωθεί αρκετά για να παρακινήσει τον Πούτιν να παραδοθεί. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά απίθανα. Προς το παρόν, το πιο εύλογο αποτέλεσμα μετά από μήνες ή χρόνια μάχης είναι ένα αδιέξοδο κοντά στις τρέχουσες γραμμές μάχης. Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να σταματήσει τις ρωσικές προόδους, χάρη στην με υψηλά κίνητρα [μαχητική] δύναμή της, τις εισροές Δυτικής υποστήριξης, και τα τακτικά πλεονεκτήματα της άμυνας. Ωστόσο, η Ρωσία απολαμβάνει ανώτερο αριθμό στρατευμάτων και αυτό, συν τα τακτικά πλεονεκτήματα της άμυνας, θα της επιτρέψουν να αποτρέψει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντιστρέψουν τα κέρδη της. Στην Ρωσία, οι Δυτικές κυρώσεις θα ενοχλήσουν τον πληθυσμό και θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η αυτάρκης παροχή ενέργειας και πρώτων υλών της χώρας θα εμποδίσει τα μέτρα να επιτύχουν κάτι περισσότερο από αυτό. Στην Δύση, εν τω μεταξύ, οι πληθυσμοί που ταλαιπωρούνται από τις παράπλευρες ζημιές των κυρώσεων θα μπορούσαν οι ίδιοι να χάσουν την υπομονή τους με τον πόλεμο. Η Δυτική υποστήριξη της Ουκρανίας μπορεί να γίνει λιγότερο γενναιόδωρη. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ένα αποτέλεσμα: μια ισοπαλία στο πεδίο της μάχης.

Καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν υποφέρει αμφότερες πολλά για να επιτύχουν όχι πολύ περισσότερα από όσα έχει ήδη πετύχει η καθεμία —περιορισμένα και πύρρεια εδαφικά κέρδη για την Ρωσία και μια ισχυρή, ανεξάρτητη, και κυρίαρχη κυβέρνηση με έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της προπολεμικής επικράτειάς της για την Ουκρανία. Κάποια στιγμή, λοιπόν, οι δύο χώρες πιθανότατα θα το βρουν σκόπιμο να διαπραγματευτούν. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτές πρέπει να είναι αληθινές διαπραγματεύσεις, στις οποίες η καθεμία πρέπει να παραιτηθεί από κάτι πολύτιμο.

Αν αυτό είναι το πιο πιθανό τελικό αποτέλεσμα, τότε δεν έχει νόημα για τις Δυτικές χώρες να διοχετεύουν ακόμη περισσότερα όπλα και χρήματα σε έναν πόλεμο που οδηγεί σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές κάθε εβδομάδα που περνά. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν τους πόρους που χρειάζεται η χώρα για να αμυνθεί από περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις, αλλά δεν θα πρέπει να την ενθαρρύνουν να ξοδεύει πόρους σε αντεπιθέσεις που πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες. Αντίθετα, η Δύση θα πρέπει να κινηθεί προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα.

Σίγουρα, η διπλωματία θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαια αποτελέσματα. Αλλά το ίδιο είναι και η συνεχιζόμενη μάχη για να δοκιμαστούν οι ουκρανικές και Δυτικές θεωρίες νίκης. Η διαφορά μεταξύ των δύο πειραμάτων είναι ότι η διπλωματία είναι φθηνή. Εκτός από τον χρόνο, τα αεροπορικά εισιτήρια, και τον καφέ, το μόνο κόστος της είναι πολιτικό. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες μπορεί να διαρρεύσουν λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με σκοπό την απαξίωση του ενός ή του άλλου στρατοπέδου, την καταστροφή μιας συγκεκριμένης πρότασης, και τη δημιουργία πολιτικής δυσαρέσκειας. Ωστόσο, αυτό το πολιτικό κόστος ωχριά σε σύγκριση με το κόστος του συνεχιζόμενου πολέμου.

Και αυτά τα κόστη θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να συμπεριλάβει ακόμη πιο καταστροφικές επιθέσεις από κάθε πλευρά. Μονάδες της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ επιχειρούν σε γειτνίαση στην θάλασσα και στον αέρα και ατυχήματα είναι πιθανά. Άλλα κράτη, όπως η Λευκορωσία και η Μολδαβία, θα μπορούσαν να παρασυρθούν στον πόλεμο, με κινδύνους για τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ. Ακόμη πιο τρομακτικό, η Ρωσία διαθέτει ισχυρές και ποικίλες πυρηνικές δυνάμεις και η επικείμενη κατάρρευση της προσπάθειάς της στην Ουκρανία μπορεί να δελεάσει τον Πούτιν να τις χρησιμοποιήσει.

Μια λύση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων θα ήταν αναμφίβολα δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά τα περιγράμματα μιας διευθέτησης είναι ήδη ορατά. Κάθε πλευρά θα έπρεπε να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις. Η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει σημαντικό έδαφος και να το πράξει γραπτώς. Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένα από τα κέρδη της στο πεδίο της μάχης και να αποκηρύξει μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις. Για να αποφευχθεί μια μελλοντική ρωσική επίθεση, η Ουκρανία θα χρειαζόταν σίγουρα ισχυρές διαβεβαιώσεις για στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια (αλλά που αποτελείται κυρίως από αμυντικά, όχι επιθετικά, όπλα). Η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη νομιμότητα τέτοιων ρυθμίσεων. Η Δύση θα πρέπει να συμφωνήσει να χαλαρώσει πολλές από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ρωσία. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα σειρά διαπραγματεύσεων για να περιορίσουν την ένταση των στρατιωτικών αναπτύξεων και αλληλεπιδράσεων κατά μήκος των αντίστοιχων συνόρων τους. Η ηγεσία των ΗΠΑ θα ήταν απαραίτητη για μια διπλωματική λύση. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας και ο διοργανωτής της εκστρατείας οικονομικής πίεσης της Δύσης κατά της Ρωσίας, κατέχουν τη μεγαλύτερη μόχλευση στα δύο μέρη.

Είναι ευκολότερο να διατυπωθούν αυτές οι αρχές από το να ενσωματωθούν στις εφαρμοστέες διατάξεις μιας συμφωνίας. Αλλά ετούτος ακριβώς είναι ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα παρά αργότερα. Η ουκρανική και η Δυτική θεωρία της νίκης έχουν οικοδομηθεί σε αδύναμη λογική. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι μια δαπανηρή προσέγγιση σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο που αφήνει μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας στα χέρια της Ρωσίας. Εάν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε μετά από επιπλέον μήνες ή χρόνια μάχης, τότε υπάρχει μόνο ένα υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε: να επιδιώξουμε ένα διπλωματικό τέλος του πολέμου τώρα.

https://foreignaffairs.gr/articles/73748/barry-r-posen/oi-apithanes-theories-peri-nikis-tis-oykranias?page=show

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"