«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»
«Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»
H μυστική σύσκεψη, ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ για την υφαλοκρηπίδα: Σημίτης, Παπανδρέου, Χ. Παμπούκης, Ν. Θέμελης, Χρ. Ροζάκης!..: -Χρήστος Ροζάκης και τα Σκόπια!.....


Τις αποκαλύψεις του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, σχετικά με τις διμερείς διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα, στηρίζει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την Κυριακή η εφημερίδα «Το Παρόν».

Το στέλεχος της τουρκικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, από το 2002 μέχρι το 2007, ισχυρίζεται στο υπό έκδοση βιβλίο του ότι η ελληνική κυβέρνηση, την περίοδο 2002 – 2003, με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και ΥΠΕΞ τον Γ. Παπανδρέου, είχαν δεχτεί να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική αξίωση να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποδοχή του συγκεκριμένου πλαισίου διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας καταλήχθηκε σε μυστική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, περίπου 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2003, στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο τότε ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, οι Χ. Παμπούκης, Ν. Θέμελης, Χρ. Ροζάκης και οι πρέσβεις Θ. Σωτηρόπουλος και Τ. Σκοπελίτης.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε αποτίμηση της πορείας των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εκτιμήθηκε ότι «υπήρχε πράγματι σοβαρή και ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, για την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Στη βάση αυτή, αποφασίστηκε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία το αίτημά της για «επιλεκτική» επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο, αλλού 6 μίλια, αλλού 8, αλλού 10 και αλλού 12 μίλια», με δεδομένο ότι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι προαπαιτούμενο η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που καταλήχθηκε για να «περπατήσει» η συμφωνία, «η κυβέρνηση Σημίτη θα προσέφευγε στη Βουλή και για να πάρει την απόφασή της γι’ αυτήν την επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων». Ωστόσο, η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του κόμματος, οι εκλογές που ακολούθησαν και ο φόβος του πολιτικού κόστους, «πάγωσαν» προσωρινά την απόφαση της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα συμπεριελάμβανε και την παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Έλειπαν μόνο οι «πολιτικές αποφάσεις»

Οι εξελίξεις, όμως, σε τίποτα δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις γίνονταν πάνω σε προτάσεις και «λύσεις» έξω από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και αυτονόητα παγίωναν την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε βάρος της Ελλάδας, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το αντίθετο.

Σύμφωνα με το «Παρόν», «στην ίδια σύσκεψη, πέραν του Κ. Σημίτη, με θερμά λόγια για επικείμενη συμφωνία για υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη, με την προϋπόθεση απόφασης για επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, μίλησε και ο τότε ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Οι δύο τοποθετήσεις, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, έκαναν λόγο για μια ιστορική ευκαιρία, για ένα ιστορικό βήμα».

Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στο βιβλίο του Κ. Σημίτη, με τον τίτλο «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα», στο οποίο, όπως γράφει το «Παρόν», ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να ομολογεί ότι «ήταν ζήτημα χρόνου, ίσως λίγων μηνών, η ευδόκιμη κατάληξη των ελληνοτουρκικών συζητήσεων στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης».

Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα, «στις αρχές του 2004, ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, στη Ρώμη (σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία στο Παρίσι) πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας, για το προχώρημα της σχετικής διαβούλευσης, που είχε ως βασικό της στοιχείο και την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή στην ουσία την απεμπόληση του ελληνικού δικαιώματος για επέκτασή τους στα 12 μίλια.


Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν και οι ΕΒΡΑΙΟΙ Χ. Παμπούκης και Χρ. Ροζάκης».

Ελα ρε…ο γνωστός Ροζενστάϊν η Ροζάκης θα συντάξει το κείμενο για την ονομασία των Σκοπίων, και θα το υπογράψουν …τα πιόνια.

Η ΝΔ έπιασε το νήμα

Μάλιστα, ήταν τέτοια η βεβαιότητα της τότε κυβέρνησης ότι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας θα μπορούσε να «κλείσει» με τη συγκεκριμένη διευθέτηση σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα, ώστε μετά τις εκλογές και την αλλαγή σκυτάλης με τη ΝΔ, ο νέος ΥΠΕΞ παρέλαβε «ένα ενημερωτικό σημείωμα 15 σελίδων, για την πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών», στο οποίο υπογραμμιζόταν ότι «οι διερευνητικές επαφές που είχαν αρχίσει το 1999 έχουν ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις»…

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε τις διαπραγματεύσεις πάνω στο ίδιο πλαίσιο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, αποτέλεσε και το πρόπλασμα των αποφάσεων που μεθοδεύονται για τις διευθετήσεις που θα οδηγήσουν σε συγκυριαρχία στο Αιγαίο και σε συνεκμετάλλευση του ορυκτού του πλούτου, τον οποίο ορέγονται τα μονοπώλια σε Ελλάδα, Τουρκία και παγκόσμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τόσο ο σημερινός ΥΠΕΞ, Σ. Λαμπρινίδης, όσο και ο ΕΒΡΑΙΟΣ υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του Τούρκου διπλωμάτη, διέψευσαν την ύπαρξη τελικής συμφωνίας, όχι όμως και τις συζητήσεις πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας, που για την Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων, που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

https://www.tilegrafima.gr/

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

"Πολλά είναι αυτά που λέγονται και δεν γίνονται, πολλά είναι επίσης αυτά που γίνονται και δεν λέγονται"